Totta jo Hyvinkäällä: Nyt terveysaseman potilas juttelee oireistaan tekoälyn kanssa

0

Hyvinkäällä on otettu käyttöön tekoälykokeilu ajanvarauksissa terveysasemalle. Mistä siinä on kysymys?

Hyvinkään Mehiläisessä asiakas varaa vastaanottoaikansa nykyisin tekoälyn avulla. Paikallinen Mehiläinen on mukana valinnanvapauskokeilussa, jossa kokeilualueen asukkaat voivat valita terveyspalvelujensa tuottajaksi myös yksityisen palveluntarjoajan.

Homma toimii siten, että potilas kirjaa ensin oireensa digitaaliseen järjestelmään. Sitten algoritmi ryhtyy töihin. Se tekee ensimmäisen arvion hoidon tarpeesta. Asiakas saa varattua saman tien itselleen sopivan ajan, mutta hoitaja käy vielä ajanvaraukset läpi ja tarkistaa, että kaikki on kunnossa. Jos ei, hän voi ottaa ajan varanneeseen asiakkaaseen yhteyttä. Jos potilaan oireet viittaavat kiireelliseen vaivaan, tekoäly puolestaan kehottaa ottamaan yhteyttä päivystykseen tai soittamaan ambulanssin.

-Lisäksi järjestelmän kautta pystyy lähettämään meille yhteydenottopyynnön. Jos on kyseessä esimerkiksi pitkäaikaissairauden kontrollikäynti, voi olla järkevää, että lähetämme asiakkaan ensin laboratorioon ja sitten vasta vastaanotolle, Hyvinkään Mehiläisen vastaava hoitaja Tiina Halonen kertoo.

Halosen mukaan järjestelmän käyttö on lähtenyt käyntiin hyvin. Asiakkaat ovat tarttuneet siihen innokkaasti ja osanneet kuvailla oireitaan tekoälylle onnistuneesti.

-Tällaiset palvelut voivat madaltaa kynnystä päästä vastaanotolle, Halonen uskoo.

Asiakkaat ovatkin käyttäneet palvelua eniten juuri iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin esimerkiksi puhelinajanvaraus ei ole käytössä. Halosen mukaan järjestelmä on myös helpottanut henkilökunnan työtä.

-Järjestelmä vähentää puhelinrumbaa. Kun töihin tullessaan näkee saapuneet yhteydenotot, tietää jo valmiiksi, mikä on niiden kiireellisyys ja voi muokata omaa työjärjestystään sen mukaan. Se jäsentää päivää.

-Digitaaliset palvelut tulevat parantamaan merkittävästi julkisten terveyspalveluiden saatavuutta, laatua ja asioinnin helppoutta, arvioi julkisista terveyspalveluista vastaava johtaja Markku Näreneva.

 

Jaa

Kommentoi