Maksasairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa. Varsinkin elintapoihin liittyvät sairaudet lisääntyvät.
Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja aiheuttaa jopa työkyvyn menettämisen. Munuais- ja maksaliitto onkin nyt syystä huolissaan maksasairauksien lisääntymisestä ja vaatii ennaltaehkäisyyn riittäviä resursseja sekä tasa-arvoista hoitoa sairastuneille.
Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti, niitä on entistä enemmän myös nuoremmilla. Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Sen taustalla voi olla runsas alkoholinkäyttö sekä yhä useammin ylipaino ja tyypin 2 diabetes. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.
–Ennaltaehkäisevät toimenpiteet on suunnattava koko väestölle ja ne on huomioitava myös Sote-uudistuksessa. Tiedottaminen, varhainen puuttuminen ja kaikille avoimet matalankynnyksen palvelut ovat avainasemassa, kun halutaan vaikuttaa elintapojen aiheuttamiin sairauksiin, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.
Maksasairauksien diagnosointiin, seurantaan ja hoitoon sekä sairastuneiden ohjaukseen ja kuntoutukseen olisi kiinnitettävä Högstömin mukaan entistä enemmän huomiota. Niillä pystytään vaikuttamaan maksasairauden ennusteeseen ja sairastuneen elämänlaatuun.
–Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja voi aiheuttaa usein pitkiä poissaoloja työelämästä tai jopa työkyvyn menettämisen. Maksasairauksien ennaltaehkäisy, hyvä hoito ja sairastuneen kokonaisvaltainen tukeminen on järkevää sekä ihmisen että yhteiskunnan kannalta, Högström jatkaa.
Maksasairautta sairastavilla tulee olla mahdollisuus tasapuolisesti vaikuttavaksi osoitettuun hoitoon asuinpaikasta ja sairauden syystä riippumatta. Terveydenhuoltoon on saatava lisää asiantuntemusta havaita myös harvinaisempia maksasairauksia, jotta diagnoosin saaminen ei viivästy, vaatii Högström. Autoimmuuni- ja perinnölliset maksasairaudet eivät johdu elintavoista, mutta niihin sairastuneet kohtaavat edelleen ennakkoluuloja.
Munuais- ja maksaliiton uusi Maksasairauden hyvä hoito – hyötyä yksilölle ja yhteiskunnalle -julkaisu antaa yleistietoa esimerkiksi kuntapäättäjille, kun suunnitellaan alueen maksasairauteen sairastuneiden palveluita. Julkaisussa on Suomen johtavien asiantuntijoiden kirjoituksia, sairastuneiden kokemustarinoita sekä yhteenveto liiton teettämistä tutkimuksista maksasairauksien vaikutuksesta työkykyyn ja C-hepatiitin ennaltaehkäisystä ja hoidosta.