Ikäihmiset eivät ole pelkästään avun tarvitsijoita, vaan he ovat myös aktiivisia toimijoita vapaaehtoistyössä. Vanhustyön Keskusliiton Eloisa ikä -tutkimuksen mukaan he ovat järjestöille ja koko yhteiskunnalle korvaamaton voimavara, jota ei pidä jättää ilman ammattimaista tukea.

Eloisa ikä -hankkeiden vapaaehtois- ja vertaistoimijoista moni oli ollut jo pidempään aktiivinen sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnassa. Moni heistä halusi käyttää kertynyttä osaamistaan omaksi ja toisten hyödyksi sekä tehdä jotakin, jolla on merkitystä. Vapaaehtoistyö toi myös rytmiä arkeen.

-Toisten auttaminen lisää usein kokemusta oman elämän mielekkyydestä. Eräs haastateltavamme sanoi, että ”jos mä pystyn häntä kannustamaan ja auttamaan, niin mä voin yhden ihmisen elämän tavallaan pelastaa”. Mahdollisuus auttaa oli hyvin palkitsevaa, tutkija Minna Pietilä kertoo.

Vapaaehtoistyö, kuten ryhmien vetäminen sekä tapahtumien ja retkien järjestäminen, vetosi varsinkin ulospäin suuntautuneisiin ja aktiivisiin ikäihmisiin, joiden toimintakyky oli jo alun perin kohtalaisen hyvä. Toiminta näytti ylläpitävän mutta usein myös vahvistavan heidän fyysistä ja psyykkistä hyvinvointiaan. Syntyi hyvän kierre.

-Ihmiset kokevat luontevimmiksi sellaiset toiminnan muodot, jotka vastaavat heidän henkilökohtaisia ominaisuuksiaan. Olisi tärkeää pohtia, houkuttelevatko olemassa olevat vapaaehtoistyön muodot vain tietynlaisia ihmisiä. Voisivatko myös vähemmän ulospäin suuntautuneet löytää mielekkäitä rooleja vapaaehtoistyössä? Tässä olisi kehitettävää, tutkija Marja Saarenheimo toteaa.

ILMOITUS
Joulun mukavin lahja lapselle!

Pandafeet.fi