Kaikki 30–60-vuotiaat naiset kutsutaan Suomessa kohdunkaulasyövän seulontaan viiden vuoden välein. Joissakin kunnissa kutsutaan lisäksi 25- tai 65-vuotiaat. Seulontaohjelman ansiosta tauti on merkittävästi harvinaistunut maassamme. Papa-näytteitä otetaan kuitenkin runsaasti myös seulontaohjelman ulkopuolella erityisesti nuorilta naisilta, joilla kohdunkaulasyövän riski on pieni.

Syöpärekisteri on toteuttanut nyt tutkimuksen, jossa selvisi, että Papa-testauksen ei voitu osoittaa pienentävän kohdunkaulasyövän riskiä alle 30-vuotiailla naisilla. Sen sijaan 35 vuotta täyttäneillä naisilla riski pieneni merkittävästi. Seulontaohjelman ulkopuolisten Papa-kokeiden syöpää ehkäisevän vaikutuksen todettiin olevan vähäinen.

Nuorilla naisilla löytyy Papa-testauksessa paljon esiasteita, jotka lähes aina paranevat itsekseen. Itsestään parantuvien solumuutosten hoito aiheuttaa haittaa ja turhia kustannuksia.

Tutkimuksen tulokset tukevat nykyisiä ohjeita siitä, ettei oireettomilta alle 25-vuotiailta tulisi ottaa Papa-testiä. Myös 25–29-vuotiaiden seulonnassa tulee noudattaa harkintaa. Papa-testejä ei myöskään pitäisi ottaa rutiininomaisesti oireettomilta naisilta seulontaohjelman ulkopuolella, sillä kohdunkaulasyövän seulonta on vaikuttavampaa ja myös kustannusvaikuttavampaa seulontaohjelmassa toteutettuna. Syitä siihen, miksi nuorten naisten Papa-testaus ei ole yhtä vaikuttavaa, ei vielä tiedetä ja asiaa tulisi tutkia lisää.

-Kohdunkaulasyövän ennaltaehkäisyssä on kriittistä, että seulontaikäiset naiset osallistuvat seulontaohjelmaan. Nuoret voivat pienentää riskiään käyttämällä kondomia ja lopettamalla tupakan polton, painottaa tutkija Petra Makkonen.

-On myös tärkeää, että lapset ja nuoret saavat HPV-rokotteen. Kohdunkaulan syövän merkittävin taustatekijähän on ihmisen papilloomaviruksen eli HPV:n aiheuttama pitkittynyt infektio, tutkija Petra Makkonen jatkaa.

ILMOITUS
Joulun mukavin lahja tenaville – osta heti!

Pandafeet.fi