Diabetesliitto on lähettänyt puolustusvoimain komentajalle, kenraali Jarmo Lindbergille avoimen kirjeen, jossa se pyytää puolustusvoimia selvittämään pikaisesti, miten ja milloin diabeetikoiden asepalvelusta voitaisiin jatkaa.
Toistaiseksi viimeiset diabeetikot aloittivat vapaaehtoisen asepalveluksen suorittamisen viime kuussa.
Suomen Diabetesliitto ihmettelee hyvin toimineen käytännön keskeyttämistä ilman selkeitä perusteluja. Useat nuoret diabeetikot ja heidän vanhempansa ovat ilmaisseet harmistuksensa ja pettymyksensä käytännön muuttumiseen.
Kyse myös tulevasta työurasta
Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka ihmettelee puolustusvoimien äkkinäiseltä vaikuttavaa päätöstä:
–Tähänastisen tutkimustiedon perusteella diabeetikoiden asepalvelus on sujunut hyvin. Olemme saaneet palautetta, että asepalvelukseen pyrkineet ja päässeet diabeetikot ovat hyvin motivoituneita ja valmiita hoitamaan aktiivisesti diabetestaan asepalveluksessa tarvittavalla tavalla, Ilanne-Parikka kertoo.
Erityisasiantuntija Irene Vuorisalo Diabetesliitosta puolestaan pitää päätöstä ongelmallisena tasa-arvon kannalta:
–Lähtökohtaisesti ketään ei saisi syrjiä diabeteksen perusteella. Lisäksi asevelvollisuuden suorittaminen tai suorittamattomuus voi vaikuttaa esimerkiksi työn saantiin, vaikka niin ei pitäisi ollakaan, Vuorisalo mainitsee.
Diabeetikoita armeijassa jo 16 vuotta
Puolustusvoimissa on palvellut tyypin 1 diabeetikoita vuodesta 2001 lähtien. Tuolloin alkoi tutkimus diabeetikoista asepalveluksessa. Tutkimusta seurasi useita vuosia kestänyt kokeilu, jossa vapaaehtoiset diabeetikot, jotka täyttivät tietyt ehdot, saivat suorittaa asepalveluksen.
Tietyt kriteerit täyttävien diabeetikoiden vapaaehtoinen asepalvelus sai vuonna 2010 virallisen ja toistaiseksi voimassa olevan aseman. Vuosina 2001–2017 astui asepalvelukseen peräti 120 diabeetikkoa, heistä 15 keskeytti. Keskeyttämisprosentti ei siis merkittävästi eroa muiden varusmiesten keskeyttämisprosentista.
Insuliinihoito ja verensokerin seurantatekniikka ovat kehittyneet viime vuosina ja kehittyvät edelleen. Hoitomenetelmien parantuminen helpottaa diabeteksen hoitoa ja mahdollistaa myös tarvittaessa etäseurannan.