Puhelin piippaa koko ajan kaikilla. Videoita ja virikkeitä tulvii jokaisesta tuutista. Miten täällä kukaan enää pystyy keskittymään mihinkään? Aivoissa on ruuhkaa. Yksi elämä -terveystalkoot haastaa nyt perheet viettämään ruudutonta päivää talvilomalla.

Lasten ja perheiden ruutuaika on muuttanut muotoaan, eikä ilman viestimiä tulla toimeen. Silti välillä on hyvä pysähtyä miettimään, mistä jatkuva puhelimen vilkuilu tai pelaaminen voi olla pois. Lapsen aivot sopeutuvat sähköisen maailman nopeaan vauhtiin ja tempoon. Liika kuormitus näkyy helposti väsymyksenä, ärtyisyytenä ja keskittymisen puutteena. Ruutujen pois laittaminen voi olla vaikeaa, kun muut asiat tuntuvat hitailta ja tylsiltä.

Puhelinparkki ja digipaasto

-Luvassa on varmasti vastustusta ja ei todellakaan -kommentteja, kun lanseeraat ruudutonta päivää lomalle, naurahtaa lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto Neuvokas perhe -projektista.

-Kestä silti lapsen harmitus ja tylsistyminen. Mitä tapahtuu, kun yksi päivä onkin varattu yhdessä tekemiselle, leikille ja oleskelulle? Entä jos ruutujen sijaan katsellaankin toisiamme ja annetaan lapselle viesti, että sinä olet kiinnostava ja tärkeä, Kuusisto kannustaa.

Kampanja nimeltä #ruudutonpäivä on leikkimielinen haaste. Jos koko päivän digipaasto on liikaa, niin kokeilla voi lyhyempääkin aikaa. Tärkeää onkin pohdinta, miten perheessä ruutuja käytetään ja onko käyttötavoissa tarkistamista.

-Parhaimmillaan voi löytyä ratkaisuja, jotka edistävät koko perheen hyvinvointia. Usein laitteet koukuttavat meitä aikuisiakin ja esimerkiksi iltaisin on vaikea päästä nukkumaan. Perheen kesken voi sopia vaikka puhelinparkin, jossa aikuistenkin puhelimet yöpyvät, vinkkaa Kuusisto.

5 vinkkiä perheen ruutuajan hallintaan

1. Leiki, pelaa, hulluttele perheen kanssa. Yhdessä nauraminen luo yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
2. Julista ruokapöytä ruuduttomaksi, syödään yhdessä.
3. Älylaite ei ole hyvä unikaveri. Ei lapsille eikä aikuisille. Sulje ruudut reilusti ennen nukkumisaikaa. Missä puhelimet yöpyvät?
4. Uskalla tarvittaessa rajoittaa lapsen ruutuaikaa ja kestä siitä syntyvä harmitus. Näytä itse esimerkkiä ja vähennä puhelimen tarkistamista.
5. Viettäkää lomalla yksi #ruudutonpäivä tai edes ilta. Kerro somessa olevasi tauolla ja haasta muutkin mukaan. Kohtaa perhe ja kaverit kasvokkain.