Suomi ikääntyy. Apua vanhustenhoitoon haetaan uusista teknisistä ratkaisuista.
Vanhusten kotihoitoa on painotettu jo 90-luvulta alkaen. Vuodesta 2013 alkaen myös lain mukaan vanhusten huollon palvelut on tullut järjestää niin, että ihminen voi asua kotonaan mahdollisimman kauan.
-Yksi ongelmista on, että hoito sijoittuu aikaan, jolloin hoidon tarve ei välttämättä ole suurin. Hoito ei myöskään toistaiseksi muunnu asiakkaan tarpeen mukaan. Kuntoutuksen roolia kotihoidossa tulisi edistää entistä enemmän, toteaa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin EKSOTEn kehitysjohtaja Merja Tepponen.
Anturitekniikka ja niin sanottu teollinen internet tekee tuloaan, ja siltä suunnalta etsitään ratkaisuja myös kotihoidon haasteisiin. Tulevaisuudessa hoitoa voidaan kohdentaa teknologiaa hyödyntämällä entistä paremmin. Kotihoidon ammattilaisten työtä tukevia ratkaisuja kehitetään kiihtyvällä tahdilla myös Suomessa.
-Anturitekniikalla voimme saada ajankohtaista tietoa vanhusten terveydentilan kehittymisestä ja kohdentaa hoitoa oikealla tavalla oikeaan aikaan. Älykkäiden antureiden keräämä data auttaa meitä myös kohdistamaan hoitoa ennakoivasti. Yksikään muistisairaus ei ole parantunut lepositeissä lepäämällä, summaa yhteen työryhmänsä kanssa anturitekniikkaan pohjautuvaa Sointu-ratkaisua kehittävä Jukka Lano.
Myös Tepponen nostaa esille teknologian mahdollisuudet kotihoidon kriisitilanteiden ennakoinnissa ja ennaltaehkäisevän hoidon suunnittelussa.
Jaa tämä juttu ystävällesi! Joko tutustuit muihin lukemattomiin juttuihimme?