Aurinkosuojavoide valitaan aina oman ihotyypin mukaan. Mitä vaaleampi iho, sitä korkeampi suojakerroin. Suomalaisista noin viisi prosenttia on niin vaaleita, että iho palaa helposti.

Viime kesän suojavoiteet on syytä heittää pois, sillä suojateho heikkenee ajan myötä. Hyvästä suojavoiteessa on sekä UVA- että UVB-suoja ja suojakerroin vähintään 15.

-Suojavoidetta on levitettävä iholle reilusti riittävän suojan saavuttamiseksi. Kourallinen voidetta koko vartalolle on hyvä muistisääntö. Korvanlehtiä tai kaljua päälakea ei saa unohtaa, sanoo asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta.

Auringon säteily on voimakkainta keskipäivällä. Vesi ja vaalea hiekka heijastavat säteilyä. Tehokaskaan aurinkosuojavoide ei anna sataprosenttista suojaa säteilyltä.

-Viisas hakeutuu varjoon, sillä se puolittaa säteilyn määrän. Säteilyn määrä nelinkertaistuu makuulla ollessa. Uidessa on syytä suojata kasvot erityisen hyvin, Anne Vuorenmaa sanoo.

Lasten ihon suojaaminen on erityisen tärkeää. Lapsille paras suoja on vaatetus, joka on valmistettu tiheästä kankaasta. Saatavilla on myös UV-suojilla varustettuja vaatteita.

Jos iho kuitenkin palaa…

Ihon palamisoireet näkyvät vasta useamman tunnin kuluttua. Jos iho on päässyt palamaan, sitä on hyvä viilentää vedellä ja tämän jälkeen hoitaa kortisonivoiteella ja tulehduskipulääkkeellä. Lievä palaminen paranee itsestään 3–5 päivässä. Jos iho on palanut laajasti ja lisäksi ilmenee huonoa oloa, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin – etenkin jos kyseessä on lapsi.

Alkukesästä aurinko saattaa aiheuttaa aurinkoihottumaa, joka ilmenee kutisevina pieninä näppylöinä. Iho voi myös pelkästään kutista auringolle altistuneilla alueilla. Kutinaa ja näppylöitä voi hoitaa kortisonivoiteilla ja antihistamiineilla.