Iltalehti kertoo sivuillaan suomalaismiehestä, joka on kärsinyt vaikeasta atooppisesta ihottumasta koko elämänsä. Hänen oireensa olivat pahimmillaan sietämättömiä: iho kutisi tauotta, vuoti verta, ja hän joutui käyttämään antibiootteja tulehtuneen ihon vuoksi.
Öisin hän valvoi kutinan takia, ja päivisin työssä piti varoa vaatteiden tahriintumista verellä. Mies menetti jo toivonsa, sillä vuosikymmenien kokeilut perinteisillä hoidoilla eivät auttaneet. Itku pääsi monena iltana pelkästä tuskasta.
Ihotautien ja allergologian erikoislääkäri Ville Wikström selvittää Iltalehden maksumuurin takana olevassa jutussa, että atooppisen ihottuman taustalla on tyypin 2 tulehdus, joka vaikuttaa koko elimistöön ja oireilee iholla. Tulehdusta on kaikkialla iholla, vaikkei se oireilisi joka puolella. Perinteiset hoidot, kuten valohoito, kortisonivoiteet ja immunosuppressiiviset tabletit, ovat tuoneet osalle potilaista helpotusta, mutta eivät ratkaise ongelmaa kokonaan.
Wikströmin mukaan auringon UV-säteily voi rauhoittaa tulehdusta, ja siksi valohoitoa käytetään atooppisen ihottuman hoidossa.
Oireet jatkuivat, kunnes…
Iltalehden haastatteleman suomalaismiehen oireet kuitenkin jatkuivat, vaikka hän sai jonkin verran apua valohoidosta ja kävi hoitomatkoilla Espanjassa. Vuonna 2021 tilanne kuitenkin muuttui, kun hän aloitti markkinoille muutama vuosi sitten tulleen uuden biologisen lääkkeen, dupilumabin, käytön. Se lievittää atooppiseen ihottumaan liittyvää tulehdusta.
Myös haastateltavan oireet hävisivät nopeasti. Nykyään hän pistää lääkettä ihon alle kahdesti kuukaudessa, eikä hänellä ole enää kutinaa tai tarvetta käyttää edes perusvoiteita. Mies kuvailee muutosta: ”Olen miettinyt, onko tosiaan niin, että minulla ei ole kutinaa?”
Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund kertoo, että uusimmat hoidot, kuten JAK-estäjät ja biologiset lääkkeet, ovat helpottaneet huomattavasti vaikean atooppisen ihottuman hoitoa erityisesti niillä potilailla, jotka eivät ole saaneet oireitaan hallintaan perinteisillä hoidoilla. Kyrklundin mukaan hoitotulos on kuitenkin yksilöllinen, mutta parhaimmillaan ihottuma voi hävitä niin, ettei potilas tarvitse muita hoitoja.
Vaikka lääkkeet ovat kalliita, Iltalehden haastattelema käyttäjä pitää niitä hintansa arvoisina. Hänen lääkkeensä maksaa yli 1300 euroa kuukaudessa, mutta Kela-korvauksen ansiosta hän maksaa vain vuosiomavastuun, joka on tänä vuonna vajaa 630 euroa.