Sanna on sairastanut psoriasista vuosikausia. Hän ei enää häpeile kulkea rannoilla ja uimahallissa, vaikka oireet näkyvät päälle päin ja saattavat herättää paljonkin hämmennystä ja jopa kauhistelua.

-Tässä pari viikkoa sitten olin rannalla, arviolta kymmenenvuotias poika sanoi äidilleen kuuluvaan ääneen että ”hui, en varmaan uskalla mennä tonne uimaan, tolla naisella on rutto, katso”.

Sanna kertoo, että psoriasis aiheuttaa monille paljon sosiaalista häpeää ja voi invalidisoida myös henkisesti. Hän haluaisi herätellä ihmiset tutustumaan psoriasikseen varsinkin kun kesällä vaatteita vähennetään ja se voi näkyä.

-Muistakaa että psoriasis ei tartu, hän toteaa hyvinvointisivustolle lähettämässään viestissä.

Lähes 60 prosenttia Psoribarometrin vastaajista arvioi kaksi vuotta sitten, että on jättänyt psoriasiksen vuoksi tekemättä joitain haluamiaan asioita. Psoribarometrin avovastauksissa jäsenet nostivat uimahalleissa käynnin yhdeksi näistä asioista.

-Moni psoria sairastava pelkää muiden tuijotusta tai ikäviä kommentteja. Haluamme tuoda esiin, että psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka ei tartu. Jokaisella on oltava oikeus ja mahdollisuus liikkua – myös uimahallissa, on todennut Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Psori ei tartu. Vedessäkään. Lue iho- ja nivelsairaudesta täältä lisää.

Alla kuvia psoriasiksesta (Kuvat: WMC)

File:An Arm Covered With Plaque Type Psoriasis.jpg

Kuvahaun tulos haulle psoriasis wikipedia