Neljänsien koronarokotusannosten ympärillä tapahtuu. Yle kertoo, että Kansallinen rokotusasiantuntijäryhmä KRAR tulee antamaan lausuntonsa ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL valmistelee suositusta neljänsien rokotusannosten mahdollisesta laajentamisesta. Tämä tapahtuu ensi viikolla.

Tärkein kysymys kansan huulilla on tietenkin se, mille väestöryhmille neljättä annosta suositellaan ja missä aikaikkunassa. Tällä hetkellä neljättä annosta on suositeltu yli 80-vuotiaille, iäkkäiden hoivakodeissa asuville ja 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille.

– Seuraamme jatkuvasti mikä on eri rokotteiden teho eri ikäisillä ihmisillä Suomessa. Seuraamme tutkimusta koronarokotteiden ja sairastetun taudin synnyttämästä immunovasteesta ja rokotteen suojatehosta suhteessa kolmannen annoksen vasta-aineiden ja soluvälitteisen immuniteetin säilyvyyteen. Katsomme niin suomalaisten tutkimusten tuloksia kuin myös muiden maiden vaikuttavuusarvioita, rokotteen suojatehoa kuolemia, vakavaa tautia, sairaalahoitoa ja infektioita vastaan. Kaikesta tästä koostuu kokonaiskuva, sanoo ylilääkäri Hanna Nohynek Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta Ylelle.

Nohynekin mukaan trendi näyttää nyt hyvältä. Alaspäin on oltu menossa jo useamman viikon ajan. Se mitä seuraa syksyllä, sitä ei vielä tietenkään tiedetä.

Tähän mennessä EU-maista noin kymmenkunta on päättänyt neljänsien rokoteannosten antamisesta. Ruotsissa on suositeltu jo yli 65-vuotiaiden neljättä rokotuskertaa. Suositus koskee myös kaikenikäisiä keskivaikeasti immuunipuutteisia. Eri maissa on vaihtelevia käytäntöjä johtuen myös rokotusohjelman aikataulusta. Suomeen niitä ei sinällään voi soveltaa.

Euroopan terveysviranomaisten mukaan olisi vielä liian aikaista jakaa neljättä annosta koko väestölle. Nohynek THL:ltä näkee Ylellä, että neljännestä rokotteesta olisi enemmän hyötyä, kun sen antaa epidemian nousu- eikä laskuvaiheessa.

Omikroniin on kehitetty myös täsmärokote, mutta Nohynek ei pidä sitä ideaalina.

– Näkymä on, että meillä tulee olemaan variantteja jatkossakin. Oleellista onkin, että rokotuksin pystymme estämään taudin vakavat muodot, erityisesti iäkkäillä ja sairauksiensa vuoksi suuressa riskissä olevilla, Nohynek sanoo Ylellä.

Päätöksestä kuullaan ensi viikolla.

Haluatko ostaa puhelimesi aina halvimpaan hintaan? Kaikki merkit – halvin hinta!