Insuliinihoitoon tarkoitetut niin kutsutut älykkäät insuliinikynät ovat olleet huhtikuusta saakka markkinoilla, kertoo valmistaja Novo Nordisk.

Älykynällä tarkoitetaan diabeteksen hoidossa käytettävää insuliinikynää, joka tallentaa tietoa digitaalisesti.

Älykynän avulla potilas voi seurata insuliiniannosmääriä ja pistosajankohtia ja saada kokonaiskuvan insuliiniannosten vaikutuksesta glukoosiarvoihin.

Kynät toimivat yhdessä erilaisten diabetessovellusten kanssa. Mikäli käytössä on älypuhelin, tabletti, tietokone, glukoosin seurantalaite tai muu langatonta tiedonsiirtoa hyödyntävä laite, insuliiniannosta koskevat tiedot voi siirtää älykynästä valitsemaansa yhteensopivaan sovellukseen.

Näin glukoosiarvoja ja insuliiniannoksia voi tarkastella samassa näkymässä ja rinnakkain verensokerimittarin tai sensorilaitteen glukoosiarvojen kanssa.

-Diabeteksen hoito edellyttää jatkuvaa seurantaa ja arviointia. Älykynän avulla tieto glukoosiarvoista ja insuliiniannoksista kertyy automaattisesti yhteen paikkaan. Näin potilas pystyy tarkistamaan esimerkiksi sen, milloin otti edellisen insuliinipistoksen ja montako yksikköä insuliinia pisti sekä sen, kuinka tämä vaikuttaa glukoosiarvoon, kertoo Novo Nordiskin lääketieteellinen johtaja Tero Saukkonen.

Älykynän päässä oleva näyttö kertoo, kuinka paljon insuliinia potilas on pistänyt edellisellä kerralla ja kuinka kauan aikaa pistoksesta on kulunut. Laite tallentaa automaattisesti 800 edellisen insuliinipistoksen ajankohdan ja annoksen.

Älykynän käyttöikä on 4–5 vuotta, eikä kynää tarvitse sillä välin ladata tai vaihtaa siihen patteria. Kynän saa käyttöönsä normaalin hoitotarvikelähetteen kautta.

Sovelluksen kautta potilas voi jakaa älykynän keräämän tiedon vastaanottokäynnillään myös terveydenhuollon ammattilaiselle. Sovellus antaa tietoa esimerkiksi siitä, mihin aikaan insuliiniannokset on pistetty tai onko ateriainsuliini unohtunut.

Terveysalan tuotteet edullisesti ja asiantuntevasti Diabeteskaupasta, tästä ostoksille