Raskausdiabetes tarkoittaa poikkeavaa glukoosiaineenvaihduntaa, joka todetaan raskauden aikana. Nyt sen Käypä hoito -suositus on kokenut päivityksen.

Glukoosirasituskoe tulee tehdä suuressa raskausdiabeteksen riskissä oleville jo raskausviikoilla 12–16 ja uudelleen raskausviikoilla 24–28. Yleensä glukoosirasituskoetta suositellaan raskausviikoilla 24–28.

Kokeen tulos on poikkeava noin joka viidennellä raskaana olevalla.

Hyvä ravitsemus, liikunta ja omaseuranta ovat raskausdiabeteksen hoidon avainasioita. Jos neuvonta ja omat toimenpiteet eivät riitä ja veren glukoosipitoisuus on omassa seurannassa 5,5 mmol/l tai enemmän ennen aamiaista tai 7,8 mmol/l tai enemmän tunti aterian jälkeen 1–2 kertaa 1–2 viikon aikana mitattuna, suositellaan synnytyssairaalan äitiyspoliklinikalla aloitettavaksi lääkehoito. Sekä insuliini että metformiini ovat käyttökelpoisia lääkkeitä.

Vastasyntyneen hypoglykemiariskin vuoksi suositellaan imetystä tai maitoruokintaa 2–3 tunnin välein ja plasman glukoosin seurantaa tiheästi 24 tunnin ikään saakka ja toisen elinvuorokauden aikana harvennetusti. Vastasyntyneen lievän hypoglykemian ensisijainen hoito on glukoosigeeli hierottuna suun limakalvolle. Pitkittyvää tai toistuvaa lievää hypoglykemiaa tai vaikeaa hypoglykemiaa hoidetaan glukoosi-infuusiolla.

Lääkehoitoa saaneille raskausdiabeetikoille eli suuressa kakkostyypin diabeteksen vaarassa oleville tehdään glukoosirasituskoe 6–12 viikon kuluttua synnytyksestä. Muilla raskausdiabeetikoilla glukoosirasituskoe uusitaan noin vuoden kuluttua synnytyksestä.

Raskausdiabeteksen päivitetty Käypä hoito -suositus julkaistiin tiistaina 31.5. Pohjolan Lääkäripäivillä Oulussa. Tämä uutinen perustui Duodecimin ajankohtaistiedotteeseen.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.