Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:in diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen pelkää, että tilanne on syksyä kohti huono koronan kohdalla.

Ukrainan sodan vuoksi vähemmälle huomiolle jäänyt epidemiatilanne on tätä nykyä se, että koronaan kaikkiaan Suomessa liittyvästä 4 400 kuolemasta yli 2 600 on tapahtunut viimeisen viiden kuukauden aikana.

Koronaviruksen uusi BA.5-omikronmuunnos valtaa Lasse Lehtosen mukaan alaa HUS:in alueella.

Hän kertoo Ilta-Sanomissa odottavansa tilanteen pahenevan tulevina viikkoina. Uusi muunnos kiertää rokotesuojan entistä tehokkaammin.

– Kyllähän tämä korona aika hurja virus on. Muutaman kuukauden välein näyttäisi tulevan aina uusi variantti, joka tämän suojan voi kiertää, Lehtonen toteaa Ilta-Sanomissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on arvioinut uuden omikronmuunnoksen aiheuttavan syksyllä epidemia-aallon, mutta Lehtonen näkee, että tilanne voi synkistyä jo kesällä.

Tilannetta mutkistaa se, että lomat painavat päälle ja terveydenhuollossa on muutenkin resurssivajetta.

– Olen aiemmin muistuttanut Lääkärilehdessä, että jos katsotaan 70–79-vuotiaiden ikäryhmää, Ruotsissa siitä 65 prosenttia on saanut neljännen (rokote)annoksen. Suomessa prosentti on 5. Tässä on aika paljon tilaa melkoisessa riskissä olevalle ryhmälle saada taudin vakavaa muotoa, Lehtonen varoittelee IS:ssä.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.