Kesä vaikuttaa ihmisten mieliin ja parisuhdeasioihin. Mielihyvähormonit laittavat ihmiset liikkeelle. Kesän ja valon myötä myös kiinnostus seksiin kasvaa. Lämpö ja valo antavat eri tavalla mahdollisuuksia seksuaaliseen kanssakäymiseen: uni-valverytmi muuttuu ja yleinen olotila on virkeämpi.

– Lomakausi kasvattaa tyypillisesti seksuaalista kanssakäymistä. Kiireinen perusarki ja elämän realiteetit vaikuttavat siihen, että talvella tällä osa-alueella voi olla hiljaisempaa. Mutta jos seksielämä toimii molempien mielestä kesällä, niin kyllä se yleensä toimii riittävän hyvin talvellakin, yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen kertoo.

Pariterapeutin vastaanotolla on kiireistä kesälläkin, Pölönen tietää. Hän kuitenkin muistuttaa, että vaikka loma-aikojen jälkeen haetaan usein avioeroa, ero on pitkän harkinnan lopputulos.

– Kesäloma voi sinetöidä eron, mutta kesä ei useinkaan ole eron perimmäinen syy. Lomalla vietetään enemmän aikaa yhdessä ja tilannetta voi olla vaikeampi pakoilla – lopputulos voi olla eropäätös.

– Käytännön syistä, kuten lomamatkojen vuoksi, terapian aloitusta voidaan siirtää syksyyn, mutta kiireistä on kesälläkin. Kesällä korostuu nopea avun tarve. Muiden parisuhteen laatua heikentävien ongelmien käsittelyä voidaan hieman lykätäkin, Pölönen arvioi.

Vuodenajasta riippumatta vastaanotolle tullaan esimerkiksi parin välien heikentymisen vuoksi: kommunikaatio ei suju riittävän hyvin. Jatkuvat kehää kiertävät riidat ovat usein läsnä. Läheisyys ja seksi ovat hiipuneet. Luottamus toiseen on karissut ja tunneyhteys on huono. Pettämiskriisikin voi olla päällä. Perusturvallisuus puuttuu. Vastuunkanto on epätasainen eikä kumppanuuden tunnetta ole. Pölösen mukaan syitä on paljon.

Yksilö- ja pariterapeutti Pölönen haluaisi, että suomalaiset eivät surisi kesällä tulevaa. Se helpottaisi elämää paljon. Osa aloittaa kesän juhlimisen vappuna ja suree juhannuksena kesän olevan jo ohi. Suomalaiselle tyypillistä on alkaa kesän alussa varautua pimeän aikaan.

– Kesä voi mennä suorittamiseksi, jos koko vuoden mukavat asiat pitää mahduttaa muutamaan kuukauteen. Kannustaisin kaikkia miettimään, miten kaunista syksyä ja talviaikaa voi hyödyntää ihmisten tapaamisiin, harrastuksiin ja muuhun mukavaan tekemiseen. Mitä paremmin viihtyy itsensä kanssa myös syksyllä ja talvella sitä enemmän saa irti kesästä: osaa pysähtyä ja nauttia tunnelmasta.

– Nautitaan läheisistä ja kesästä, tutustutaan uusiin ihmisiin sekä ollaan myönteisellä tavalla uteliaita, Pölönen päättää.

Asiantuntija: Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen