Monet perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon sairaalat Suomessa eivät ole varautuneet riittävästi pitkittyneestä helteestä aiheutuviin haittoihin. Tämä käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) laatimasta katsauksesta, joka julkaistiin Aikakauskirja Duodecimin Terveysturvallisuus-teemanumerossa 29. kesäkuuta.

Katsauksen mukaan sisätilojen kuumentuminen helleaaltojen aikana on sairaaloissa yleinen ongelma, josta aiheutuu haittoja potilaiden ja työntekijöiden hyvinvoinnille sekä sairaaloiden toiminnalle. Vuodeosastoilla hoidettaville potilaille kuumuus on vakava terveysriski. Yli puolet helleaaltoihin liittyvistä kuolemista tapahtuu Suomessa sairaaloiden ja terveyskeskusten vuodeosastoilla.

Voimakkaat helleaallot ovat Suomessa jo nykyisin merkittävä kansanterveydellinen riski erityisesti ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksista kärsiville. Ilmaston lämmetessä ja väestön ikääntyessä helteeseen liittyvät terveysriskit lisääntyvät entisestään. 

THL:n mukaan tarvitaan toimia, joilla torjutaan toimitilojen ylilämpenemistä. Hoito- ja hoivalaitoksissa tulisi lisätä passiivisia ja aktiivisia jäähdytyskeinoja, joilla parannetaan toimitilojen lämpö- ja kosteusolosuhteiden hallintaa pitkittyvän helteen aikana.

-Ilmatieteen laitoksen julkaisemia hellevaroituksia tulisi kehittää niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon toimijat saisivat automaattisesti tiedon varoituksen antamisesta ja viranomaisten toimintaohjeista, sanoo THL:n tutkija Virpi Kollanus.

Kauppapaikka – klikkaa heti:
Laboratoriotestit ilman lääkärin lähetettä
Vertaile täällä sähköllesi parempi hinta
Edullisesti lomalle Ruissalon kylpylään
Vain tosirakkautta etsiville – Valo
Vertaile lainoista paras täysin ilmaiseksi