Suomessa otetaan käyttöön Euroopan laajuinen lääkevarmennusjärjestelmä 9.2.2019.

Tämä tarkoittaa, että reseptilääkkeiden pakkauksiin tulee uudet EU:n vaatimat turvamerkinnät, joiden avulla apteekki varmistaa lääkepakkauksen aitouden entistäkin aukottomammin ennen lääkkeen luovuttamista asiakkaalle. Uudistus kitkee lääkeväärennösten mahdollisuuden ja takaa korkean potilasturvallisuuden.

Suomen lääkejakeluketju käsittelee vuosittain 7500 eri valmistetta ja lähes 70 miljoonaa pakkausta. 

-Lääkevarmennusjärjestelmän tavoitteena on varmistaa lääkkeiden aitous. Kun potilas ostaa lääkkeensä laillisesta apteekista tai verkkoapteekista, hän voi luottaa siihen, että lääke on aito, sanoo Suomen Lääkevarmennus Oy:n toimitusjohtaja Maija Gohlke-Kokkonen.   

Lääketurvallisuus Suomessa on jo valmiiksi korkealla tasolla. Toisin kuin monessa muussa Euroopan maassa, Suomessa on tähän mennessä ilmennyt vain yksittäisiä tapauksia, joissa lääkeväärennöksiä on päätynyt lailliseen jakeluketjuun.  Uuden lääkevarmennusjärjestelmän ansiosta tämä ei jatkossa ole enää mahdollista.

Uudistuksen myötä apteekkien velvollisuutena on tarkistaa lääkkepakkauksen turvamerkinnät. Uudet turvamerkinnät koostuvat kahdesta osasta: peukaloinnin paljastavasta mekanismista sekä lääkepakkauksen yksilöivästä koodista. Tarkistus tapahtuu nopeasti, eikä se edellytä asiakkaalta mitään toimenpiteitä. 

Järjestelmän käyttöönottoa on valmisteltu jo useiden vuosien ajan ja testattu kattavasti yhteistyössä lääketukkujen, apteekkien ja sairaala-apteekkien kanssa. Suomessa lääkevarmennusjärjestelmän rakentamisesta ja hallinnoinnista vastaa Suomen Lääkevarmennus Oy.