Viime vuonna elinsiirto pelasti lähes 400 ihmisen hengen Suomessa. Siirrettävistä elimistä on silti edelleen pula. Elinluovutuskortti on helppo tapa tehdä hyvää. Yksi elinluovuttaja voi pelastaa jopa kuuden ihmisen hengen.

Sairaus, jonka ainoa hoitomuoto on elinsiirto, voi koskettaa ketä tahansa. Viime vuonna Suomessa tehtiin ennätysmäiset 391 elinsiirtoa. Kaikki elinsiirrot on keskitetty HYKS:n sairaaloihin. Eniten tehtiin munuaisensiirtoja, 245, ja maksansiirtoja, 77. Suomessa tehdään myös sydämen-, keuhkon-, haiman- ja ohutsuolensiirtoja.

Vaikka siirtoja tehtiinkin ennätysmäärä, siirrettävistä elimistä on jatkuva pula. Elinsiirtoa odottaa jatkuvasti lähes 400 ihmistä. Osa heistä ei ehdi saada sopivaa siirtoelintä ajoissa.

Elinluovutuskortilla antaa luvan elimiensä ja kudostensa käyttämiseen toisen ihmisen hyväksi kuolemansa jälkeen.

-Elinluovutuskortti on edelleen ajankohtainen. Lain mukaan jokainen on elinluovuttaja, jos ei ole sitä eläessään vastustanut. Mahdollisen elinluovuttajan mielipidettä kysytään omaisilta. Kortti kertoo heillekin tahdon selkeästi, sanoo Munuais- ja maksaliiton viestintäpäällikkö Petri Inomaa.

Elinluovutustahto on tärkeä kertoa myös läheisille. Jos paperikortin hankkiminen ja lompakkoon laittaminen tuntuu liian vaivalloiselta, voi kortin tehdä myös älypuhelimeen.

-Mobiilisovelluksesta tiedon voi lähettää helposti perheelleen tekstiviestillä, sähköpostilla tai soittamalla. Kavereita voi innostaa mukaan jakamalla oman korttinsa Instagramiin tai lähettämällä tiedon Whatsapp-viestillä, Inomaa sanoo.

Elinluovutus-sovelluksen voi ladata sovelluskaupasta tai tilata osoitteesta www.elinluovutuskortti.fi.