Tyypin 2 diabeteksen hoitoon käytettävän semaglutidivalmiste Ozempicin saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen. Tällä hetkellä valmistetta on saatavilla vain osasta suomalaisia apteekkeja.

Fimea kertoo, että saatavuushäiriö jatkuu ainakin joulukuun alkuun asti ja vahvuuden 0,5mg osalta vielä muutamia päiviä pitempäänkin.

Häiriöt valmisteen saatavuudessa ovat kestäneet jo kuukausia ja ne ovat maailmanlaajuisia.

Taustalla on GLP-1-johdosten kysynnän voimakas lisääntyminen.

Ozempicin vaikuttava aine on semaglutidi, joka kuuluu suolistohormoni GLP-1-johdoksiin. Sitä käytetään tyypin 2 diabeteksessa verensokerin hoitoon. GLP-1-johdoksilla on usein myös selvästi laihduttava vaikutus. Laihdutustarkoitukseen on määrätty semaglutudia tänä syksynä enemmän.

– GLP-1-johdosten myynti on maailmanlaajuisesti lisääntynyt, koska tämä lääkeryhmä on kansainvälisissä hoitosuosituksissa yhdessä SGLT2-estäjien kanssa todettu keskeisimmäksi elinkomplikaatioriskejä vähentäväksi lääkitykseksi. Osaltaan lääkettä on pienissä määrin käytetty myös painonpudotukseen, toteaa Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä.

Pimiä neuvoo niitä Ozempicia käyttäneitä, joita lääkkeen saatavuushäriö koskee, seuraamaan verensokereitaan tavallista huolellisemmin ja ottamaan yhteyttä hoitopaikkaansa etenkin, jos verensokereissa on nousua.

Terveysalan tuotteet Diabeteskaupasta. Edullisesti ja asiantuntemuksella. Tästä ostoksille.