Elina jakaa oman tarinansa toivoen, että joku toinenkin saisi diagnoosin ajoissa.

Luulin pitkään, että oireeni johtuivat vain ikääntymisestä. Olen 67-vuotias, ja ajattelin, että on ihan normaalia väsyä herkemmin, olla viluinen ja huomata, ettei aineenvaihdunta toimi kuten ennen. Olin kuitenkin väärässä.

Kaikki alkoi oikeastaan siitä, että yritin pudottaa muutaman kilon painoa (painoin silloin 10 kiloa enemmän). Söin terveellisesti, liikuin säännöllisesti, mutta paino ei liikahtanutkaan alaspäin. Päinvastoin – vaikka pudotin annoskokoja ja aloin käydä sauvakävelyllä neljästi viikossa, vaaka näytti aina vaan samaa lukemaa. Olo oli turvonnut ja hidas.

Samalla aloin palella aivan poikkeuksellisella tavalla. Oli keskikesä, +24 astetta, ja minä istuin sisällä villasukat jalassa ja viltti harteilla. Silloin aloin epäillä, ettei kaikki ollut kohdallaan.

Menin lääkäriin, ja onneksi otettiin heti laaja verikoe, jossa tutkittiin myös kilpirauhasarvot. TSH-arvoni oli selvästi koholla, ja T4V puolestaan viiterajan alapuolella. Lääkäri selitti, että kyseessä on kilpirauhasen vajaatoiminta – sairaus, jossa kilpirauhanen ei tuota riittävästi tyroksiinihormonia, joka säätelee kehon aineenvaihduntaa.

Joko katsoit mikä on Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

Sain reseptin tyroksiinilääkkeeseen, ja aloitusannos oli pieni. Sitä on nyt nostettu varovasti verikokeiden perusteella. En voi sanoa, että kaikki olisi korjaantunut yhdessä yössä, mutta nyt pari vuotta jälkeen päin huomaan selkeän eron. En palele enää samalla tavalla, enkä tunne itseäni jatkuvasti sumuiseksi tai hitaaksi. Paino ei edelleenkään putoa helposti, mutta sentään se ei enää nouse ilman syytä.

Haluan kertoa oman tarinani, koska tiedän, että moni nainen – erityisesti ikääntyneenä – pitää tällaisia oireita vain ”ikään kuuluvina”. Minullekin sanottiin ensin, että ”se on varmaan vaihdevuosien jälkimaininkeja”. Mutta kyseessä oli aivan oikea sairaus, johon on olemassa hoito.

Jos tunnet olosi väsyneeksi, palelet poikkeuksellisesti ja aineenvaihduntasi tuntuu pysähtyneen, käy verikokeissa. Kilpirauhasarvot on yksinkertainen tutkimus, mutta voivat antaa vastauksen moneen epämääräiseen vaivaan. Olen siitä itse elävä esimerkki.

Joko katsoit mikä on Ekolla? Ellet jo tiedä, kurkista tänne!

Elina

Kilpirauhasen vajaatoiminta on yleinen sairaus – oireet kehittyvät hitaasti ja voivat hämätä

Kilpirauhasen vajaatoiminta on merkittävästi yleisempi naisilla kuin miehillä, mutta se voi koskettaa ketä tahansa. Oireet kehittyvät usein vähitellen ja jäävät helposti noteeraamatta – etenkin ikääntyessä.

Hidas aineenvaihdunta näkyy kehossa monin tavoin

Kilpirauhasen vajaatoiminnassa elimistö tuottaa liian vähän tyroksiinihormonia, joka säätelee kehon aineenvaihduntaa. Tämä johtaa elimistön toimintojen hidastumiseen. Tyypillisiä oireita ovat jatkuva väsymys, palelu, hidas syke, muistiongelmat, masentuneisuus, painonnousu ja ummetus.

Erityisesti painonnousu ilman selkeää syytä ja epätavallinen kylmänarkuus ovat merkkejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

Muita yleisiä oireita voivat olla ihon kuivuminen, hauraat kynnet, äänen käheys, kuukautiskierron häiriöt ja yleinen henkinen hitaus tai ”aivosumu”. Osalla potilaista oireet ovat lieviä ja epämääräisiä, mikä voi viivästyttää diagnoosia.

Autoimmuunisairaus on yleisin syy

Yleisin kilpirauhasen vajaatoiminnan aiheuttaja on autoimmuunisairaus Hashimoton tyreoidiitti, jossa elimistön oma immuunijärjestelmä hyökkää kilpirauhasta vastaan. Muita harvinaisempia syitä ovat esimerkiksi kilpirauhasen leikkaus, radiojodihoito, lääkkeet (esimerkiksi litium) ja synnytyksen jälkeinen kilpirauhasen tulehdus.

Yksinkertainen verikoe paljastaa vajaatoiminnan

Diagnoosi tehdään verikokeilla, joista tärkeimmät ovat TSH (kilpirauhasta stimuloiva hormoni) ja vapaa T4 (tyroksiinihormoni). TSH-arvon nousu ja T4:n lasku viittaavat vajaatoimintaan.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on helppo todeta laboratoriokokeilla, mutta ongelmana on, että aina asiaa ei osata epäillä.

Hoitona elinikäinen tyroksiinilääkitys

Hoito on yleensä yksinkertainen: päivittäinen tyroksiinilääkitys suun kautta. Annosta säädetään yksilöllisesti verikokeiden perusteella. Oikein toteutettuna hoito korjaa oireet yleensä hyvin ja potilas voi elää täysin normaalia elämää.

Ei pelkästään vanhenevien vaiva

Vaikka kilpirauhasen vajaatoiminta yleistyy iän myötä, se ei ole vain ikääntyvien sairaus. Sitä voi esiintyä myös nuorilla aikuisilla, ja harvinaisissa tapauksissa jopa lapsilla. Oireiden moninaisuus ja yksilöllisyys tekevät siitä kuitenkin haastavan tunnistettavan.

Lähteet: Terveyskirjasto, Prevention, Terveyskylä, kuvituskuva: Pexels