Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) lisääntymislääketieteen yksikössä tehtiin viime vuonna ennätysmäärä hedelmöityshoitoja. Kaikkia hoitoja oli yhteensä noin 2500, mikä on yli 12 prosenttia enemmän kuin vuonna 2023.
Erityisen voimakasta kasvu oli lahjasiittiöhoidoissa, joita tehtiin 406 – yli 42 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.
Myös koeputkihedelmöityksiä (IVF) tehtiin aiempaa enemmän: munasolukeräyksiä oli 1220, mikä merkitsi 14 prosentin kasvua. IVF-hoidoista saatuja alkioita siirrettiin yli 2100.
Hedelmöityshoitoihin sisältyvät IVF-hoitojen lisäksi alkiodiagnostiikkahoidot ja inseminaatiot, jotka voidaan tehdä joko omilla tai luovutetuilla sukusoluilla.
Lähetteiden ja vastaanottokäyntien määrä kasvoi samalla linjalla. Yksikköön saapui 4689 lähetettä (+11 %) ja vastaanottokäyntejä oli 21 927 (+16 %).
Kasvavat luvut ovat seurausta hoitoprosessien kehittämisestä.
-Meille on tärkeää pyrkiä tarjoamaan hoitoa entistä sujuvammin sitä tarvitseville, ajankohtaiseen tutkimusnäyttöön perustuen, sanoo yksikön osastonylilääkäri, dosentti Hanna Savolainen-Peltonen.
Munasoluista pulaa
Luovutetuilla sukusoluilla tehtävissä hoidoissa on kuitenkin edelleen jonoja, ja erityisesti munasolujen luovuttajista on pulaa.
-Lahjamunasoluhoitoja meillä odottavat erityisesti nuoret henkilöt, joilta munasolut puuttuvat esimerkiksi sairauden tai perinnöllisen syyn vuoksi ja joille lisääntyminen ilman tätä arvokasta lahjaa ei ole mahdollista, Savolainen-Peltonen kertoo.
Kasvavaan hoidon tarpeeseen varaudutaan kouluttamalla uusia ammattilaisia ja kehittämällä hoitoja taloudellisesti kestävällä tavalla tutkimusperusteisesti. Julkisen rahoituksen puitteissa tämä on kuitenkin haasteellista.
-Meille tärkeä arvo on tarjota yhdenvertaisia lisääntymisterveyden palveluja henkilöiden taustasta tai tulotasosta riippumatta, Savolainen-Peltonen sanoo.