Jos olet ryhtynyt heräilemään yli nelikymppisenä aamuyön aikoihin ja ihmettelet mistä se voi johtua, saatat kääntyä lääkärin puoleen.

Eikä lääkärikään välttämättä tiedä syytä.

Unettomuuden syynä voi olla estrogeenin vähyys, arvelee Ilta-Sanomissa gynekologi Maija Kajan. Hän peräänkuuluttaa lääkäreiltä parempaa perehtyneisyyttä ilmiöön.

– Naiset ovat usein joutuneet käyttämään monenlaisia lääkkeitä pitkään, kunnes hoksataan, että oireet voivatkin johtua estrogeenin vähyydestä, Kajan sanoo lehdessä.

He ovat voineet aiemmin saada unipillereitä, melatoniinia, jopa sairauslomaa ja uupumusdiagnoosin.

Kajanin mukaan yli 40-vuotiaan naisen unettomuuden tavallisin syy on estrogeenivaje. Tämä luonnollisesti johtaa myös väsymykseen ja uupumisen tunteisiin päivisin.

– Kun lopulta saa itselleen oikean estrogeeniannoksen, moni ällistyy siitä, miten hyvin voikaan nukkua! Väsymys helpottaa jo muutamassa viikossa ja jaksaa taas innostua elämästä, Kajan toteaa lehdessä.

Kajan tähdentää Ilta-Sanomissa, että Suomessa käytettävästä luonnollisesta estrogeenista ei tule juurikaan haittavaikutuksia. Yli 3–5 vuoden hormonihoito lisää hänen mukaansa jonkin verran rintasyöpäriskiä, mutta estrogeenin vähyydelläkin on sairastumisriskinsä, jopa infarkti puhumattakaan diabeteksesta.