Fysioterapian ja hieronnan ammattilainen Marcus Frangén kertoo, miten ymmärrys hieronnan fysiologisista vaikutuksista on muuttunut ja millaisia väärinkäsityksiä hierontaan edelleen sitkeästi liitetään. 

1. Poistaako hieronta kuona-aineita?

Kehomme poistavat kuona-aineita monella eri tavalla – kuten hikoilemalla ja virtsan mukana. Sitkeä väärinkäsitys on se, että myös perinteinen hieronta poistaisi kehosta kuona-aineita.

− Hieronta lisää kyllä paikallisen verenkierron lisääntymistä, mutta varsinaisesti kuona-aineita se ei poista. Jonkin verran näyttöä on kuitenkin siitä, että lymfahieronta voisi vilkastuttaa nesteen poistumista ja turvotuksen laskemista. Lymfahieronta on kevyttä ja rauhallista hierontaa, jota tehdään imusuonistoa seuraillen, kuvailee Marcus Frangén.

2. Pitääkö hieronnan vähän sattua?

Hieronnan suotuisat vaikutukset perustuvat hermoston reaktioihin, eikä niitä aikaan saadakseen tarvita kovaa lihaksen käsittelyä.

Haluaisitko saada kaikki tuotteet aina halvimmalla, siis AINA! Klikkaa tästä

− Moni yhdistää kivun siihen, että hieronta olisi silloin vaikuttavaa. Sitten sinnitellään, eikä uskalleta sanoa hierojalle, että sattuu. Nykytiedon mukaan hieronnan hyvät vaikutukset perustuvat hermostolliseen reagointiin, ja tämä saadaan aikaiseksi paljon lempeämmin kuin kovaa kipua tuottamalla, Frangén kertoo.

3. Eikö mikrovaurioiden aiheuttaminen olekaan hyvästä?

Liian voimakkaalla hieronnalla voidaan saada aikaiseksi lihakseen jopa pientä paikallista tulehdusta. 

− Tällaisten mikrovaurioiden aiheuttamisen ajateltiin ennen olevan vain hyväksi. Uskottiin, että kun keho on korjannut hieronnan aiheuttaman pienen paikallisen tulehduksen, se on entistä ehompi. Tosiasiassa muuta ei saatu aikaiseksi kuin erittäin kipeitä lihaksia muutamaksi päiväksi.

4. Voiko kipu olla ”makeaa?”

Hieronta ei saisi missään nimessä siis sattua liikaa. Mutta on olemassa kipua, joka viestii myös hyvistä asioista. 

Haluaisitko saada kaikki tuotteet aina halvimmalla, siis AINA! Klikkaa tästä

− Me hierojat kutsumme tätä makeaksi kivuksi. Se on sellaista kevyttä ja hyvältä tuntuvaa kipua lihaksissa, kun niitä hierotaan. Makea kipu viestii siitä, että lihasjännitys lähtee rentoutumaan, Frangén kuvailee.

5. Unilääkkeeksi?

Hieronta ei poista vain jännityksiä lihaksista – myös sen mieltä rauhoittavat vaikutukset tunnetaan entistä paremmin.

− Hieronta vaikuttaa ihon hermopäätteisiin, jotka vievät viestiä keskushermostoon. Tätä tarkoitetaan hieronnan hermostollisilla vaikutuksilla. Sympaattisen hermoston aktiivisuus vähenee ja parasympaattisen hermoston aktiivisuus lisääntyy.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että stressihormonien eritys vähenee ja mielihyvähormonit lisääntyvät. 

− Syke rauhoittuu, verenpaine laskee ja mieli hiljenee. Moni kertoo, että hieronnan jälkeen myös nukkuu hyvin. Ehkä kotona voisikin ottaa tavaksi hieroa puolison hartioita ennen nukkumaan menoa, Frangén päättää.

Haluaisitko saada kaikki tuotteet aina halvimmalla, siis AINA! Klikkaa tästä

Asiantuntija: Terveystalon Rela-hierojien Marcus Frangén, joka on urheiluhieroja ja fysioterapeutti