Kun lapsi menee ensimmäiselle luokalle kouluun, monissa kouluissa kysytään huoltajan suostumusta kansallisen rokotusohjelman mukaisten rokotteiden antamiseen.

Tähän saakka tyttöjen HPV-rokotukseen on voitu kysyä erillinen lupa, sillä rokote tuli ohjelmaan vasta sen jälkeen kun vanhemmat olivat jo antaneet luvan rokotusohjelman mukaisiin rokotuksiin.

-Tyttöjen HPV-rokote on ollut osa kansallista rokotusohjelmaa jo viisi vuotta. Nyt koulunsa aloittavien lasten vanhemmat tietävät, että yleinen rokotuslupa koskee myös HPV-rokotetta. Tästä syystä erillinen lupa ei ole enää tarpeen, THL:n ylilääkäri Tuija Leino sanoo.

Ottaminen vapaaehtoista

HVP- eli papilloomavirusrokote annetaan tytöille 11–12 vuoden iässä. Ennen HPV-rokotteen antamista lasten vanhemmille kerrotaan rokotteesta tarkemmin. Kouluilla on tähän erilaisia keinoja, kuten edellisen vuoden terveystarkastuksen yhteydessä jaettu tieto, Wilma-viestit, vanhempainillat ja kotiin jaettava materiaali. Vanhemmat voivat kieltää HPV-rokotteen antamisen ottamalla yhteyttä kouluun. Terveydenhoitaja voi tarjota rokotetta uudestaan ylemmillä luokkatasoilla, kun tyttö on riittävän kypsä tekemään itse rokotuspäätöksen.

-HPV-rokote on turvallinen ja tehokas keino suojautua muun muassa kohdunkaulan syövältä ja sen esiasteilta, ja sen ottaminen on erittäin suositeltavaa, Tuija Leino sanoo.

HPV-rokote estää neljä viidestä kohdunkaulan syövästä ja jopa 95 prosenttia kahden yleisimmän HPV-tyypin aiheuttamista kohdunkaulan syövän esiasteista. Juuri nämä tyypit aiheuttavat myös suurimman osan syövistä. Naisilla HPV aiheuttaa myös osan emättimen, ulkosynnytinten, peräaukon sekä pään ja kaulan alueen syövistä.

Myös poikien HPV-rokotteen lisäämistä kansalliseen rokotusohjelmaan selvitetään paraikaa. Poikien rokottaminen vähentäisi viruksen kiertämistä ja suojaisi siten myös tyttöjä.