Nykypäivän kiire on tuonut mukanaan epätoivotun ilmiön. Hampaiden pesua korvataan suuvesien käytöllä.

Suuhygienisti Riikka Mehtonen Oral Hammaslääkäreiden Helsingin Hakaniemen toimipisteestä toteaa Terveyden Asialla -lehdelle, ettei suuveden käyttö koskaan korvaa mekaanista puhdistusta. Hampaiden harjaus säännöllisesti aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistus on tärkeää.

-Myöskään ksylitolipurkan pureskelusta ei ole hampaidenpesun korvaajaksi, Riikka Mehtonen muistuttaa.

Hän pitää trendiä huolestuttavana. Se on lisääntynyt paitsi kiireisten aikuisten erityisesti myös nuorten keskuudessa.

-Hampaat voi harjata myös ilman tahnaa, ja harjauksen päätteeksi voi purskutella fluoripitoisella suuvedellä

ja käyttää mahdollisesti lisänä apteekissa myytäviä fluoritabletteja ohjeiden mukaan, Mehtonen ohjeistaa.

Haittavaikutuksena värjäytymät

Joskus hampaiden mekaaninen puhdistus on kuitenkin vaikeaa tai mahdotonta. Näin voi olla esimerkiksi proteesin aiheuttamissa suutulehduksissa tai kun hampaiden puhdistaminen on vaikkapa hammas- ja leukamurtumissa vaikeutunut.

-Silloin klorhexidin-valmisteella voi tilapäisesti korvata hampaiden pesun.

Voiko suuvesillä sitten olla haittavaikutuksia?

-Suuvedet, etenkin yllämainittua klorhexidiiniä sisältävät, voivat värjätä hampaita useamman vuorokauden käytön jälkeen. Niinikään eroosion hoitoon ja ennaltaehkäisyyn käytettävät suuvedet värjäävät. On huomioitava, että suuveden käyttö tietyissä tapauksissa on erittäin suositeltavaa ja värjäytymät on helppo esimerkiksi soodapuhdistuksella poistaa.

-Osa suuvesistä voi kuivattaa suun limakalvoja, etenkin alkoholia sisältävät. Vanhuksille ja sairaille kuiva suu voi aiheuttaa ongelmia vaikeuttaen esimerkiksi ruoan nielemistä. Monesti suuvesi ostetaan raikastamaan suuta, mutta jos se kuivattaa, niin kuiva suu voi aiheuttaa pahaa makua ja hajua suuhun, suuhygienisti Mehtonen Oral Hammaslääkäreistä kertoo Terveyden Asialla -lehdelle.

Kuvituskuva: Oral Hammaslääkärit