Ruska värittää tunturien rinteiden mustikanvarvut ja riekonmarjat tulenpunaisiksi ja matalat vaivaiskoivut hohtavat kirkkaan keltaisina. Kirpeinä pakkasaamuina voi päästä näkemään hennon kuuran kasvien lehdillä auringon lämmön hätistellessä väistyvää usvaa.

Kun yllä kuvatun värishown kokee uskomattoman kauniissa tunturimaisemissa, tuntee todella elävänsä ja saavansa voimia talven pimeyteen.

Oli aika, jolloin Lappiin tuli bussilasteittain matkailijoita ihailemaan ruskan väriloistoa. Kaikki tiesivät mikä on ruska ja että se kannattaa tulla kokemaan kauempaakin vuosi toisensa jälkeen. Jossain vaiheessa ruskaretkien luonne muuttui. Keskustelupalstoilta saa lukea villeistä reissuista, joista ei kotona hiiskuta.

Minne katosi halu nähdä suurenmoinen luonnon näytelmä? Missä on se sukupolvi, joka haluaa elää luonnonmukaisemmin ja hakea rauhaa metsästä? Aiheellisia kysymyksiä.

Itse asiassa ruskamatkailu on nostamassa päätään. Trendi on ollut havaittavissa jo parin viimeisen vuoden ajan, kertovat matkailuyrittäjät. Toki helppous ja vaivattomuus ovat päivän sana. Matkailija haluaa kokea luonnon, mutta arvostaa myös sen ympärille rakennettuja palveluja, esimerkiksi kokonaisvaltaiseen hyvinvointiinsa ja terveyteensä liittyen.

Päivän idea kuuluukin: Mitäpä jos tänä vuonna pakkaisin rinkan ja lähtisin elämäni ensimmäisen kerran Suomen Lappiin, katsastamaan tuon luonnon upean ilotulituksen. Voimaa, terveyttä, lepoa, retriittiä, sitä kaikkea voi saada tunturimaisemista ja sen antimista.

-Lappilainen, puhdas lähiruoka on jo itsessään hyvä syy saapua pohjoiseen, kehuu Hullu Poron keittiötoimenjohtaja Timo Nieminen, joka on kehitellyt erityisen ruskamenun.

Ruskan ympärille muodostuu myös tapahtumia. Hullu Porossa järjestetään syyskuussa Henkisen kehityksen ruskapäivät. Siellä on tarkoitus oppia kuuntelemaan intuitiota. Samalla kehitetään sisäistä voimaa ja itsetuntemusta.

Tärkeintä on kuitenkin pysähtyminen ja hiljentyminen luonnon edessä. Lappi on muutakin kuin raikuvaa talvimatkailua.

Jaa tämä juttu ystävällesi! Joko tutustuit muihin lukemattomiin juttuihimme?

jouni