Kardiologian erikoislääkäri Juho Pekkala kirjoitti kirjeen koronasta kansalle – lue täällä!

46

Oulun sydänkeskuksessa kardiologian erikoislääkärinä työskentelevä Juho Pekkala on kirjoittanut sosiaaliseen mediaan kirjeen kansalaisille. Hän toivoo ”jokaisen teistä lukevan tämän”. Näin kirje kuuluu:

Koronavirus on nyt aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian. Se on koronavirusten ryhmään kuuluva virus SARS COV2 / COVID-19, joka voi olla potentiaalisesti hengenvaarallinen, etenkin vanhemmalle väestölle ja immuunipuutteisille (perussairaudet, immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys ymv.).

Suurimmalle osalle se ei onneksi aiheuta vakavaa tautia ja voi olla hyvin tavanomaisen influenssan kaltainen tai jopa liki oireeton tauti. Siksi hysteriaan/paniikkin ei ole mitään aihetta ja ruokia ei tarvitse eikä kannata lähteä hamstraamaan kaupoista kotia täyteen. Kuitenkin on muutama seikka, joista kaikkien tulisi pitää kiinni: välttäkää kaikkea turhaa matkustamista, niin kotimaan sisällä kuin ulkomaille. Välttäkää kaikkia yleisötapahtumia ja ylipäänsä väentungoksia, mikäli mahdollista. Peskää käsiänne saippualla usein, desinfioikaa kätenne, välttäkää kättelyä ja yskimistä toisiin päin. Yleisesti voidaan suositella vähintään noin 1 m etäisyyttä toisiin ihmisiin infektioaikana. Perukaa lähtökohtaisesti kaikki matkanne ulkomaille, jos ne ovat lähiviikkoina, koska riski karanteeniin joutumiselle on suuri. On jopa melko todennäköistä, että Suomessakin suljetaan lähiaikoina laajalti kouluja, päiväkoteja ja ylipäänsä työpaikkoja. Nyt yleisötapahtumia on alettu perua – yhtenä esimerkkinä Tampereen lääkäripäivät juuri tulleen tiedon mukaan. Tanska on käytännössä suljettu. Samoin monissa muissa maissa on ryhdytty mittaviin toimiin.

Kaikkein tärkeintä on, että perussairauksia omaavat ja iäkkäämmät pysyttelisivät kotona mahdollisimman paljon ja välttävät väkijoukoissa käyntiä. Näin heikoimmat suojataan parhaiten.

Apteekkituotteet luotettavasta suomalaisesta verkkokaupasta – tilaa nyt.

Itse suhtaudun koko koronaan hyvin rauhallisin mielin, mutta sen verran minulla on järkeä päässä, että nyt ei kannata todellakaan vapaaehtoisesti tautia itselleen hankkia esim. turhaan matkustamalla tai tapahtumissa käymällä. Se on aitoa itsekkyyttä ja näin selkeän tietomäärän keskellä jopa suoranaista tyhmyyttä. Muutoin normaalia arkea kannattaa ja pitää toki jatkaa kyllä ja kylässäkin voi käydä, kunhan ei järjestä joukkokokoontumisia suvun kanssa jne. Tämä on henkilökohtainen, mutta vahvasti suosituksiin perustuva mielipiteeni terveydenhuoltoalan ammattilaisena kaikille Fb-kavereilleni ja myös muille (julkaisu on julkinen ja sitä on suositeltavaakin jakaa).

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

Myöhemmin, 16.3.2020 Pekkala on tehnyt tärkeän päivityslisäyksen:

TÄRKEÄ LISÄYS: Nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella ei ole suositeltavaa jatkaa kyläilyä normaaliin tapaan edes lähipiirin/tuttavien kesken, vaan kaikkein olisi syytä sitoutua välttämään ylimääräisiä tapaamisia, liikkumista julkisissa tiloissa ymv. Tärkeää olisi, että kaikki osaltaan sitoutuvat tähän. On syytä viedä viestiä eteenpäin omille vanhemmille, isovanhemmille, niille joilla on keuhko- ja/tai sydänsairauksia tmv. Erityisesti eläkeikäiset ja periaatteessa mitä tahansa sairauksia omaavat ovat selkeästi suuremmassa vaarassa saada vakava taudinkuva, jos saavat SARS CoV-infektion.

Seuratkaa tiiviisti virallisten tahojen tiedotteita ja noudattakaa niitä! Maamme on nyt nopeasti ajautumassa hyvin poikkeukselliseen tilanteeseen ja tässä korostuu se, että jokainen osaltaan tekee parhaansa, jotta voitaisiin hidastaa suurempien vaikutusten syntymistä. On tärkeää, että oman itsensä sijasta jokainen huomioisi mieluummin muut ensin. Voimia kaikille meille yhteisesti!

Kuva: Pekkalan Facebook:
Kuvan mahdollinen sisältö: 1 henkilö, hymy, silmälasit ja sisätila

Jaa

46 kommenttia

  • Irmeli Wikman on

   Kiitos Juho Pekkala♡ Mukavaa kun välität meistä suomalaisista. Toivon Sinulle kaikkea hyvää ja että säästyt virukselta! Terv. Irmeli.

   • Jarmo jokinen on

    Itse kuulun juuri tuohon riskiryhmään joten pyrin noudattamaan selkeitä ohjeita joita edellä kerroit nytkin siihen on hyvät mahdollisuudet ollessani juuri aloittamassa eläkepäiviäni

    • Hyvä, kun ammattilainen antaa kommentin. Yleensä vain sanotaan kyllä se
     tästä. Itse sepelvatimo tautti, sokeritauti, astma, uniapne+,
     Kiitos painavista sanoista.
     Hyvää kevättä.

 1. Rosa Luodespohja on

  Kiitos tämä on kyllä erittäin tärkeä viesti itse toimin myös näitten ohjeitten mukaan. Olen perus terve mutta kuitenkin . 73 v.

  • Hilkka kinnunen on

   Jos ihmiset ymmärtäisi rajoittaa matkustamistaan ja huolehtia käsihygieniasta,eikä yskiä ilmaan tai käsiin ,olisi tilanne pian toisenlainen..

   • Tuntuu kuin päättäjät pelkäisivät lakeihin perustuvia ja lisäksi tulevia kuluja eivätkä ehdi, osaa hankkia laajalti tietoa ja sen analysointia tehdäkseen päätöksiä.
    Aika näyttää kuin kävi.

 2. Erkki Porri on

  Erittäin selvä ja ymmärrettävä tiedoite Juho Pekkala .
  Kiitos . Erkki Porri 72v. Hollola

 3. matti paaso on

  siinähän sitä ammattilaisen kertomaa uskothan mitä hää meinaa ku ammatti mies oo

  • Marja-Liisa Salmi on

   Kysyisin voiko yli 70 v. ulkoilla hiljaisilla poluilla kun vastaantulijoita ei juurikaan ole. Tuntuu vaan niin tukalalta olla monta viikkoa sisätiloissa, kun ilmat ovat jo keväisiä

 4. Hei. Mitä on nämä perussairaudet? Joka paikassa niistä puhutaan, mutta missään niitä ei ole yksilöity.

  • toimitus on

   Hei, on puhuttu sydän- ja keuhkosairauksista, myös diabetes on nostettu esiin.

 5. Kari Lahti on

  Puhuu todella järkeä ja asiaa. Eikä lietso kauhua, mitä teki Jussi Halla-aho kyselytunnilla.

 6. Ilkka Hallamäkinen on

  Mitä ihmettä, pitääkö luomet välittömästi käydä poistattamassa? Suojaako se jotenkin corona-virukselta? Entä mitä apteekkituotteita minun nyt pitää käydä tilaamassa? :O

  • toimitus on

   Kiitos palautteesta. Sivustollamme on mainontaa, jotta voimme tuottaa sinullekin lukemista. Tämäkin sivusto katetaan mainostuloilla. Tämä mainitsemasi juttu oli juttu muiden joukossa, eivätkä mainokset sivustolta poistuneet tämänkään jutun (päivityslainauksen) kohdalla. Mukavaa kevättä!

 7. Helena Juntuen on

  Suuri kiitos ja tuli selväksi, hyvä kirjoitus asiasta (naapurimaan puolelle.)

 8. Päivi-mummu on

  Juuri peruutin murheellisin mielin automatkan Saksaan huhtikuussa lastenlasten synttäreille. Järki voitti tunteen.

 9. Jupukka098765 on

  Jotta voi välttää paikkoja, joissa on paljon ihmisiä, täytyy kotona olla ruokavarasto kauppakäyntien harventamiseksi. Siltä osin ristiriitaista tulee nyt jo lääkärinkin suunnasta, että kaikkea muuta pitäisi välttää, mutta ruokakaupassa voi käydä normaalisti. Siellä tarttuu taudit samalla tavalla kuin muuallakin, ihmisiä käy ruokakaupoissa paljon. Siksi kannattaa ostaa isompi määrä kerralla, jotta voi harventaa kaupassa käyntiä ja ihmiskohtaamisia. Ei kai kukaan nyt ruoan loppumisen takia niitä määriä hanki, vaan nimenomaan käyntien harventamiseksi. Ja jos sairastuu tai joutuu karanteeniin, niin pystyy elämään muutamia päiviä omavaraisesti ilman ulkopuolisten apua. Sekin vähentää yhteiskunnalle ja muille ihmisille tulevaa kuormitusta. Ja painetta lähteä levittämään kauppaan virusta epidemiavaiheessa, jossa ei enää kaikkia testata ja määrätä karanteeniin. Silloin mennään ja tullaan omantunnon mukaan.

  Ei matkustamisen tarvitse tapahtua ulkomaille saakka tai käydä teatterissa suuren ihmismäärän tapahtumassa, kyllä virus tarttuu omassa ruokakaupassa ihan samalla tavalla, jos kohdalle sattuu. Ihan kauppareissu riitää.

 10. Ilari Sole on

  Lopettakaa ihmisten pelottelu, uhkailu, eristäminen, jos joku sairastuu ja menee heikkoon kuntoon, niin ei sitä mikään eristäminen paranna. Ihmiselämän historiassa on aina ollut sairauksia, poikkeustiloja ja nille ei yleensä, siis vakavissa tapauksissa läheskään aina ole mitään apua tarjolla hengissä pysymiseksi. Luonto korkeimpana
  kaiken olevaisen synnyttäjänä, ylläpitäjänä ja aikansa koittaneiden rekisteristä poistajana on sellainen -PÄÄLLIKKÖ- jolle Tellus-nimisestä planeetasta ei löydy sen voittajaa! Antaa kaiken mennä kuten aina on mennyt
  ihmiskunnassa hyväksyttyjen tapojen ja toimenpiteiden jälkeen. Turha pullikida luontoa ja avaruudessa liikkuvia tuntemattoman vahvoja voimia vastaan.

 11. Antti Mikkola on

  Tyynnytellään vaan ihmisiä, eikä kerrota että korona vaurioittaa keuhkoja pysyvästi kaikilta joka sen sairastaa, jossakin ulkomailta tulleessa tiedotteessa oli tästä. Ja siksi vanhat keuhkot ei toimi enää ollenkaan sairauksen tullessa. Eikä ne nyt lievän flunssan takia ala maailmanlaajuisesti noin rajuja toimenpiteitä tekemään.

 12. Kaikesta tietotulvasta huolimatta löytyy – ikävä kyllä – suuri joukko ihmisiä, jotka suhtautuvat liian välinpitämättömästi ja jopa uhmaten. Tuo asenne johtaa väistämättä siihen, että vaikka ko. henkilöt kertovatkin pesevänsä käsiään, todellisuus on toinen. Tuo asenne aiheuttaa välinpitämättömyyttä myös siinä ’ettei se nyt niin hirveän tarkkaa ole’.
  Vaikka ko. ihmiset eivät itse kokisi olevansa vaarassa tai huolissaan, vaikka sairastuisivatkin, he vaarantavat kaikki ympärillään ja lähellään olevat. Monien lähellä on sekä iäkkäitä että riskiryhmään kuuluvia ihmisiä, joille sairastuminen on hengenvaarallinen.

 13. Italiassa sairaaloissa on tilanne se, että hengityskoneet eivät riitä, ja esim. suojatarvikkeita ei ole riittävästi. Käsittääkseni Suomessa on vain noin 400 hengityskonetta. Toivottavasti tähän asiaan varaudutaan ajoissa, ettei tule yhtä paha tilanne täällä.

 14. Ilari sole:lle ja muillekin. Kyllä sitä kannattaa kuitenkin käyttää lääkäreiden taitoa ja tietämystä hyväkseen. Samoin on sanottava, että ei se oikein tunnu soveliaalta se mentaliteetti, että antaa mennä vaan, kyllä luonto hoitaa. Omalla kohdallani tiedän, että ellen olisi käyttänyt mahdolloisuutta päästä lääkäreiden hoitoon, niin tuskinpa tätä kirjoittaisin. Olin v. 1986 juuri Oulussa ohitusleikkauksessa ja jälkeenpäin olen saanut huomata, kuinka kokonaisvaltaisesti se muutti elämäni. Vieläkin olen suht´terve ja hyvävointinen 34 vuoden jälkeen ja 82 v:n ikäisenä. Täytyy sanoa, että lääkäreiden taito ja Jumalan mukanaolo oparaatiossa ja elämässä sen jälkeen ovat se vaikutus, joka on pitänyt miehen ”tiellä”. Suosittelen toisillekin!

 15. On se kiva kun kuka tahansa lääkäri onkin yhtäkkiä ihmisten mielestä ”asiantuntija”. Alkaako seuraavaksi sitten tartuntatautien asiantuntijat neuvomaan aivokirurgeja tai vastaavia?

 16. Ristiriitaa on ehdotuksissa . Vältä ihmisjoukkoja , pidä metrin väli toiseen ihmiseen . Sitten ehdotetaan , että älä hamstraa , ruoka ei lopu kaupoista. Oi pyhäpaavali ! Siksihän sitä ruokaa on juuri varattava kotiin , että ei tarvitse siellä kauppakeskuksissa luuhata usein / päivittäin . Kotona on mukava olla vaikka pitempäänkin, mutta mukava on syödä myös !

 17. Ihminen lanaa ja tuhoo luontoo ahneuksissaan minkä kerkiää, vähät välittää toisistaankaan… Sitten kun luonto iskee vähäsen takasin, niin kauhia paniikki…

  Maapallon harmiksi, tämäkään virus, ei tule karsimaan tarpeeksi paljoa populaatiota… Mitä nopeammin ihmiskunta kuolis sukupuuttoon, sitä parempi, kaikille ja kaikelle…

 18. Vihdoinki täysin asia tekstiä ja selkeet ohjeet toimimisee. Ei koko ajan vaa pelkkää pelottelua, kuinka monta on sairastunu tai kuollu tautiin. Itsekkin kuulun riskiryhmään jollain tasolla ja olen vielä terveydenhuoltoalalla töissä joten sairastua en saisi, muuten menee vanhustenhoidostakin työntekijöitä! Kiitos hyvästä tekstistä.

 19. Klaara Lehtonen on

  Ei se ruoan varaaminen kotiin onnistu kuin varakkailla. Köyhä joutuu käymään kaupassa ostamassa vain juuri sen verran kuin rahaa on kulloinkin. Rahaa kun tulee milloin sattuu, kiitos Kelan.

 20. Kiitos kirjoituksesta. Toivottavasti saadaan nyt mellakat loppumaan ympäri maailman tällä viruksen avulla 🙂 kaikkee sitä johtajat tekevät jotta kansa pysyisi kurissa… Ranska, Hong kong, Italia, Iran. Monessa muussakin maassa on ollu massiiviset mellakat ennen coronaa.

 21. Heh, eihän tämä aiheuta mitään erityistä?
  Perussuomalaiset ei käy kylässä, pitää etäisyyttä toisiin ihmisiin jne. Mikä tässä on nyt niin outoa?

Kommentoi