Oulun sydänkeskuksessa kardiologian erikoislääkärinä työskentelevä Juho Pekkala on kirjoittanut sosiaaliseen mediaan kirjeen kansalaisille. Hän toivoo ”jokaisen teistä lukevan tämän”. Näin kirje kuuluu:

Koronavirus on nyt aiheuttanut maailmanlaajuisen pandemian. Se on koronavirusten ryhmään kuuluva virus SARS COV2 / COVID-19, joka voi olla potentiaalisesti hengenvaarallinen, etenkin vanhemmalle väestölle ja immuunipuutteisille (perussairaudet, immuunipuolustukseen vaikuttava lääkitys ymv.).

Suurimmalle osalle se ei onneksi aiheuta vakavaa tautia ja voi olla hyvin tavanomaisen influenssan kaltainen tai jopa liki oireeton tauti. Siksi hysteriaan/paniikkiin ei ole mitään aihetta ja ruokia ei tarvitse eikä kannata lähteä hamstraamaan kaupoista kotia täyteen. Kuitenkin on muutama seikka, joista kaikkien tulisi pitää kiinni: välttäkää kaikkea turhaa matkustamista, niin kotimaan sisällä kuin ulkomaille. Välttäkää kaikkia yleisötapahtumia ja ylipäänsä väentungoksia, mikäli mahdollista. Peskää käsiänne saippualla usein, desinfioikaa kätenne, välttäkää kättelyä ja yskimistä toisiin päin. Yleisesti voidaan suositella vähintään noin 1 m etäisyyttä toisiin ihmisiin infektioaikana. Perukaa lähtökohtaisesti kaikki matkanne ulkomaille, jos ne ovat lähiviikkoina, koska riski karanteeniin joutumiselle on suuri. On jopa melko todennäköistä, että Suomessakin suljetaan lähiaikoina laajalti kouluja, päiväkoteja ja ylipäänsä työpaikkoja. Nyt yleisötapahtumia on alettu perua – yhtenä esimerkkinä Tampereen lääkäripäivät juuri tulleen tiedon mukaan. Tanska on käytännössä suljettu. Samoin monissa muissa maissa on ryhdytty mittaviin toimiin.

Kaikkein tärkeintä on, että perussairauksia omaavat ja iäkkäämmät pysyttelisivät kotona mahdollisimman paljon ja välttävät väkijoukoissa käyntiä. Näin heikoimmat suojataan parhaiten.

Itse suhtaudun koko koronaan hyvin rauhallisin mielin, mutta sen verran minulla on järkeä päässä, että nyt ei kannata todellakaan vapaaehtoisesti tautia itselleen hankkia esim. turhaan matkustamalla tai tapahtumissa käymällä. Se on aitoa itsekkyyttä ja näin selkeän tietomäärän keskellä jopa suoranaista tyhmyyttä. Muutoin normaalia arkea kannattaa ja pitää toki jatkaa kyllä ja kylässäkin voi käydä, kunhan ei järjestä joukkokokoontumisia suvun kanssa jne. Tämä on henkilökohtainen, mutta vahvasti suosituksiin perustuva mielipiteeni terveydenhuoltoalan ammattilaisena kaikille Fb-kavereilleni ja myös muille (julkaisu on julkinen ja sitä on suositeltavaakin jakaa).

Poista 1-3 luomea nopeasti ja turvallisesti radioaaltoveitsellä lääkärin tekemänä. Varaa aika Medical Clinic Luxista.

Myöhemmin, 16.3.2020 Pekkala on tehnyt tärkeän päivityslisäyksen:

TÄRKEÄ LISÄYS: Nyt käytettävissä olevien tietojen perusteella ei ole suositeltavaa jatkaa kyläilyä normaaliin tapaan edes lähipiirin/tuttavien kesken, vaan kaikkein olisi syytä sitoutua välttämään ylimääräisiä tapaamisia, liikkumista julkisissa tiloissa ymv. Tärkeää olisi, että kaikki osaltaan sitoutuvat tähän. On syytä viedä viestiä eteenpäin omille vanhemmille, isovanhemmille, niille joilla on keuhko- ja/tai sydänsairauksia tmv. Erityisesti eläkeikäiset ja periaatteessa mitä tahansa sairauksia omaavat ovat selkeästi suuremmassa vaarassa saada vakava taudinkuva, jos saavat SARS CoV-infektion.

Seuratkaa tiiviisti virallisten tahojen tiedotteita ja noudattakaa niitä! Maamme on nyt nopeasti ajautumassa hyvin poikkeukselliseen tilanteeseen ja tässä korostuu se, että jokainen osaltaan tekee parhaansa, jotta voitaisiin hidastaa suurempien vaikutusten syntymistä. On tärkeää, että oman itsensä sijasta jokainen huomioisi mieluummin muut ensin. Voimia kaikille meille yhteisesti!