Suomi siirtyy talviaikaan viikonloppuna. Kellojen siirtely ja keskustelu siitä jatkuu EU:ssa. Suomessa enemmistö haluaisi pysyvän kesäajan tuomat valoisammat iltapäivät ja illat.

Ainakin Suomen Latu -järjestö kannattaa pysyvään kesäaikaan siirtymistä, jotta suomalaisten rakastamat valoisammat iltapäivät ja illat jatkuisivat mahdollisimman pitkään.

-Suomen Latu näkee, että pysyvään kesäaikaan siirtyminen tuo kokonaisuudessaan kansalaisille enemmän valoa, voimaa ja vaihtoehtoja arki-iltoihin, ja on siksi selvästi paras vaihtoehto uudeksi pysyväksi ajaksi, järjestön toiminnanjohtaja Eki Karlsson sanoo.

-Erittäin aikaisilla, aamuyön valoisilla tunneilla ei ole samaa vaikutusta, eikä merkitystä, Karlsson jatkaa.

Samaa mieltä näyttäisi olevan myös enemmistö suomalaisista.

Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.

Jos Suomessa siirryttäisiin yhteen kiinteään aikajärjestelmään, niin 43 prosenttia suomalaisista valitsisi vaihtoehdon, joka toisi mukanaan valoisammat iltapäivät ja illat, tutkimuksesta selviää.

Vain joka viides suosii valoisampia aamuja ja aamupäiviä. Runsaalle kolmannekselle sopisivat molemmat vaihtoehdot. Näin ollen valoisammat iltapäivät ja illat olisivat suurimmalle (81 %) osalle suomalaisista sopiva vaihtoehto.

Kyselyn tulos poikkeaa muun muassa oikeusministeriön Otakantaa-palvelussa järjestetystä kyselystä, jossa 52 prosenttia kannatti talviaikaan ja 48 prosenttia kesäaikaan siirtymistä.

-Valolla on suuri merkitys ulkoiluun ja sitä kautta ihmisten terveyteen – siksi toivomme, että iltaisin tapahtuva ulkoilu ja liikunta huomioitaisiin merkittävänä argumenttina, kun harkitaan siirtymistä uuteen aikajärjestelmään, Eki Karlsson sanoo.

Polar Electro Oy:n aktivisuuslaitteiden suomalaisilla käyttäjillä tehdyn selvityksen (2019) mukaan selkeästi suurin osa liikunnasta tapahtuu arkisin kello 16–20 välillä.

Apteekkituotteet nopeasti ja luotettavasti suomalaisesta verkkokaupasta – tästä kauppaan.

-Pysyvä kesäaika tuo esimerkiksi Helsingissä vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika. On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään, Karlsson sanoo.

Ulkona oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja parantaa mielialaa. Erityisesti syksyllä iltavalolle on eniten kysyntää.

-Yhdenkin prosentin vähennys ulkoilukäynneissä tarkoittaa yli kuutta miljoonaa ulkoilukertaa vuodessa. Valon määrä arki-iltaisin vaikuttaa oleellisesti fyysisen aktiivisuuden määrään, Karlsson muistuttaa.

Apteekkituotteet nopeasti ja luotettavasti suomalaisesta verkkokaupasta – tästä kauppaan.

Suomen Ladun Taloustutkimukselta tilaamassa tutkimuksessa haastateltiin 1 000 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±2,2 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamustasolla.