Kesällä grilli pysyy kuumana ja juomat kylminä. On syytä muistuttaa terassi- ja grillaustissuttelun vaaroista.

Tiesitkö että yleisimmät syyt kohonneisiin maksa-arvoihin ovat ylipaino, alkoholi, lääkkeet ja virusmaksasairaudet. Maksakirrooseista 85 prosenttia johtuu alkoholista, ja rasvamaksa on jo miljoonalla suomalaisella.

Alkoholin runsas kertakulutus aiheuttaa neste- ja suolatasapainon häiriöitä, verensokerin laskua, sydämen rytmihäiriöitä, ruokatorven verenvuotoa ja mahalaukun limakalvovaurioita sekä haimatulehduksen riskin. Jos maksa on ennestään terve, toipuminen vie yleensä muutamia päiviä. Jos maksa voi jo huonosti, runsas kertaluonteinen alkoholinkäyttö aiheuttaa yleensä maksatulehduksen, maksasolujen turpoamista ja paikallisia kuolioon menneitä alueita.

Kesällä maistuvat oluet, siiderit ja lonkerot ovat varsinaisia kaloripommeja. Terveydelle haitallisin yhdistelmä on ylipaino ja alkoholi.

Erityisen haitallista alkoholi on vaihdevuodet ylittäneille ylipainoisille naisille. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa kumpaakaan riskitekijää ei ole.

Alkoholimaksasairaudet eivät ole ainoastaan suurkuluttajien ongelma. Kesäisin päälle jäävä tissuttelukin on pahasta. Hälytyskellojen pitäisi soida, kun alkoholinkulutus on miehillä 14 ja naisilla seitsemän annosta viikossa.

Merkittävin rasvamaksan aiheuttaja on kuitenkin ylipaino. Vain kolmasosa sairastuneista on alkoholin riskikäyttäjiä. Joka neljännen suomalaisen aikuisen maksa on rasvoittunut. Rasvamaksa voi aiheuttaa maksatulehduksen, sidekudoksen kertymisen maksaan ja jopa maksakirroosin ja maksasyövän. Maksan rasvoittuminen ei yleensä aiheuta oireita ennen kuin maksan toiminta on jo heikentynyt. Rasvamaksa on kuitenkin tärkeä havaita ajoissa, jotta sen kulkuun voidaan puuttua.

Näin pidät huolta maksastasi

– Vältä ylipainoa ja liiku säännöllisesti.
– Vähennä tai lopeta alkoholinkäyttö.
– Varo virushepatiittia.
– Noudata lääkkeiden annosteluohjeita.
– Vältä varsinkin ulkomailta tuotuja luontaistuotteita ilman tuoteselostetta.
– Poimi vain sieniä, jotka tunnistat syötäväksi.