Suomalaiset suosivat nyt kotimaisista leivistä tummaa leipää. Tumma leipä kiilasi kaupan myynnissä ensimmäisen kerran vaalean leivän ohi.

Leipätiedotus ry:n ylläpitämän kotimaisten leipomotuotteiden myyntitilaston mukaan tumman leivän myynti kasvoi vähittäiskaupassa vuonna 2015 lähes kahdella prosentilla.

Suomalainen söi viime vuonna noin 33,5 kiloa vähittäiskaupasta ostettua kotimaista pehmeää leipää, josta tummaa leipää oli 17,1 kiloa eli noin 51 prosenttia. Tilastossa ei ole huomioitu näkkileipää, hapankorppuja eikä muita kuivaleipätuotteita. Myöskään ulkomailta tuotua ruokaleipää tilastossa ei ole mukana.

Viimeisten vuosikymmenten aikana suomalaiset ovat syöneet enemmän vaaleaa kuin tummaa ruokaleipää. Myös ruoankäyttötutkimuksissa on todettu tumman ruokaleivän kulutuksen olevan kasvussa.

Tumman leivän suosion kasvua selittää muun muassa täysjyväisen ja rukiisen leivän todetut terveysvaikutukset. Täysjyvärukiin on todettu esimerkiksi vaikuttavan edullisesti insuliiniaineenvaihduntaan.

Kaurasta, ohrasta ja vehnästä valmistettu täysjyväleipä on myös terveellistä.Täysjyväleipä sisältää paljon kuitua, jonka on todettu lisäävän kylläisyyttä, auttavan painonhallintaa ja alentavan sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpien riskiä. Lisäksi kaura- ja ohrakuidulla, betaglukaanilla, on kolesterolia alentava vaikutus.