Hallitus on kertonut uudesta hybridistrategiastaan, joka tähtää Suomen avaamiseen ja täysin uudenlaiseen suhtautumiseen koronaan. Tiedotustilaisuus asiasta järjestettiin tänään kello 19.

Lähtökohtana uudessa hybridistrategiassa on se, että yhteiskunta olisi avoinna eikä rajoituksia olisi. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru totesi tiedotustilaisuudessa, että purkaminen alkaa asteittain välittömästi.

Kiurun mukaan laajamittaisesta pandemian torjunnasta siirrytään kohti alueellista tartuntaryppäiden sammutusta. Epidemiaa torjutaan tartuntatautilain nojalla paikallisin ja alueellisin toimenpitein.

Jos tartunnat ryöpsähtävät jossakin päin Suomea, esimerkiksi ravintoloita voitaisiin rajoittaa, mutta ne voisivat olla myös avoinna koronapassin turvin.

Jos tilanne muuttuisi Suomessa olennaisesti, silloin voitaisiin vetää hätäjarrusta. Tällainen tapaus voisi olla vaikkapa se, että Suomesta löytyisi virusvarianttia, johon ei rokote tepsi.

Rajoitusten purkaminen alkaa välittömästi asteittain. Niin kutsutuista epidemiavaiheista luovutaan, maahantulon rajoitukset puretaan vaihe kerrallaan ja maskisuositus poistuu, kun kaikki rajoitukset on poistettu.

Kaikkien rajoitusten poisto tapahtuu, kun 80 prosenttia yli 12-vuotiaista suomalaisista on rokotettu kahteen kertaan. Maanantaina pääministeri täsmensi, että prosenttimäärääkin olennaisempaa on, että kaikilla yli 12-vuotiailla on mahdollisuus ottaa rokote.

Tehosterokotuksista tiedotustilaisuudessa todettiin, että tällä hetkellä laajempiin koko väestön kattaviin rokotuksiin ei ole tarvetta. Tietyt ryhmät tarvinnevat kuitenkin kolmannen rokotuksen.

Kaikista rajoituksista arvellaan päästävän kuukauden sisällä.