Kansallinen syöpäseulontojen ohjausryhmä ja Syöpäjärjestöt vetoavat päättäjiin kohdunkaulasyövän seulontaikärajan nostamiseksi 65 vuoteen. Ohjausryhmä on toimittanut asiasta asiantuntijalausunnon Sosiaali- ja terveysministeriöön.
Suomalainen kohdunkaulasyövän seulontaohjelma oli edelläkävijöitä maailmassa käynnistyessään 1960-luvulla. Viidenkymmenen vuoden aikana kohdunkaulasyöpä on vähentynyt Suomessa 80 prosenttia seulonnan ansioista. Seulontaan kutsutaan kaikki 30-60-vuotiaat naiset.
– Seulonnan avulla Suomessa vältetään vuosittain liki tuhat kohdunkaulasyöpää ja noin 250 syöpäkuolemaa. Kuitenkin seulontaiän jälkeen kohdunkaulasyöpien kuolleisuus alkaa lisääntyä. Vaikka syöpä on yleisin 35-44-vuotiailla, on kuolleisuus yleisintä yli 64-vuotiailla – siis seulontaohjelman päätyttyä. Esimerkiksi vuosina 2013-2017 todettiin 65-vuotiailla ja sitä vanhemmilla naisilla vuosittain noin 50 kohdunkaulasyöpää, joista 35 johti kuolemaan, selittää kansallisen syöpäseulontojen ohjausryhmän puheenjohtaja, Sisä-Suomen syöpäkeskuksen ylilääkäri Annika Auranen.
Tutkimusten mukaan 65-vuotiaiden naisten seulominen on vaikuttavaa ja kustannustehokasta. 65-vuotiaana seulontoihin osallistuneiden kohdunkaulasyövän riski on vähentynyt 59 prosenttia ja kohdunkaulasyöpäkuolleisuus 62 prosenttia ei-seulottuihin verrattuna. Seulontaohjelman laajentaminen 65-vuotiaisiin maksaisi arviolta 1,1 miljoonaa euroa vuodessa. Arviossa on mukana sekä seulonta- että jatkotutkimuskustannukset.
– Kohdunkaulasyövän seulontaohjelman laajentamisen kustannukset säästetään myöhemmin hoitokustannuksissa. 65-vuotiaiden seulonnan kustannusvaikuttavuus on erittäin hyvä. Lisäelinvuosia saadaan vain pienellä lisäkustannuksella. Lisäksi on muistettava inhimillinen puoli: syövän synnyn estäminen on ihmisen kannalta parasta politiikkaa, painottaa Suomen syöpärekisterin seulontajohtaja Tytti Sarkeala.