Mainosten lupaukset erilaisten öljyjen ja uutteiden kuuloa parantavista vaikutuksia ovat katteettomia.

Saatavissa ei ole edes lääkkeitä, jotka voisivat korjata heikentynyttä kuuloa.

Nyt korvat hörölle! Markkinoilla on useita eri tuotteita, joiden väitetään parantavan kuuloa. Tuotteet ovat käytännössä ravintolisiä tai luontaistuotteita, joita pidetään lainsäädännössä elintarvikkeina, eikä niitä tämän takia ennakkoon testata.

-Ei ole olemassa minkäänlaista lääketieteellistä näyttöä siitä, että näillä tuotteilla olisi positiivista vaikutusta kuuloon, toteaa korvalääkäri Elina Rytsölä.

Viimeisimpänä tulokkaana markkinoille on ilmestynyt iltapäivälehdissäkin mainostettu Auresoil Sensi & Secure, jonka vaikutuksena kerrottaan olevan muun muassa ”kuulosolujen regenerointi”. Kyseessä näyttää olevan korvaan suihkutettava valmiste, joita yleensä käytetään vaikun poistamiseen korvasta.

Lääkäri Elina Rytsölä varoittaa, että kyseessä saattaa olla jopa korvalle vaarallinen tuote, jolla ei missään tapauksessa ole kuulosoluja parantavaa vaikutusta.

-Mikään korvaan laitettava tippa ei etene kuulosoluihin saakka parantamaan yhtään mitään. Korvaöljyt parhaimmillaan puhdistavat korvakäytävän ihoa. Jos tärykalvossa on reikä, tippa saattaa edetä välikorvan puolelle ja joskus pyöreän ikkunan kautta simpukkaan, missä sillä voi olla tuhoava vaikutus, lääkäri Elina Rytsölä korostaa.

Kuulon avuksi…

Kuulo heikentyy yleensä iän myötä ja se johtuu sisäkorvan ja kuulohermon rappeutumismuutoksista. Tällä hetkellä kuuloa ei voida parantaa leikkauksilla tai lääkehoidolla, vaan ratkaisuna on yleensä kuulokojeen käyttö tai kuulon heikettyä huomattavasti sisäkorvaistute. Mahdollisuuksia sisäkorvatyyppisen kuulovian parantamiseksi esimerkiksi geeniterapian tai lääkehoidon keinoin tutkitaan.

-Jos kuulo on heikentynyt, on tärkeää hakeutua kuulontutkimuksiin ja tarvittaessa kuulokojesovitukseen. Halpoihin, esimerkiksi verkossa myytäviin kuulovahvistimiin ei kannata turvautua, sillä ne voivat vaurioittaa kuuloa entisestään. Oikeat kuulokojeet sovitetaan ja säädetään aina henkilön oman kuulon mukaisesti, lääkäri ohjeistaa.

Kuulon heikkenemistä voi estää suojaamalla kuulo tarvittaessa: nykyään useat nuoret ja aikuiset altistuvat viikoittain liian suurille vapaa-ajan melun määrille.

Tinnituksen eli korvien soimisen hoitoon ei ole vielä keksitty mitään yleislääkettä, mutta ajoittain se voi johtua jostakin elimellisestä viasta, esimerkiksi purentaviasta tai niska-hartialihasten kireydestä. Jotkut lääkkeet saattavat myös pahentaa tinnitusta. Tällaisia tinnitusta aiheuttavia syitä voidaan kuitenkin hoitaa.

-Jos tinnitus on pitkäkestoinen vaiva, voidaan sen hoidossa hyödyntää erilaisia terapiamuotoja kuten poisoppimishoitoa tai esimerkiksi sähköärsytyshoitoa, kertoo lääkäri Elina Rytsölä.