Tälläkin hetkellä yli 500 ihmistä odottaa uutta munuaista. Kaikille uusi munuainen ei ehdi ajoissa.

Kuun alusta voimaan tullut kudoslaki antaa odottajille uutta toivoa. Tästä lähtien munuaisen voi luovuttaa läheiselleen myös kaukaisempi sukulainen tai vaikka hyvä ystävä.

Munuais- ja maksaliitto ja elinsiirtolääkärit sekä kansaedustaja Sari Tanus vaativat vuosia lakimuutosta. Vanha laki antoi vain aivan lähiomaisille tai samassa osoitteessa asuvalle puolisolle mahdollisuuden luovuttaa toisen munuaisensa. 1.3. voimaan tulleen lakimuutoksen myötä luovuttaja voi olla myös kaukaisempi sukulainen, esimerkiksi serkku tai täti. Luovuttajaksi käy myös hyvä ystävä.

Munuaisten toimintaa voidaan korvata dialyysihoidolla. Yksikössä hoito tehdään yleensä kolmesti viikossa 4–5 tuntia kerrallaan. Kotona dialyysin voi tehdä omatoimisesti useana päivänä viikossa, tai jopa päivittäin hoitomuodosta riippuen.

– Vaikka dialyysihoidossa voi elää hyvää elämää, on se silti raskas ajanjakso dialyysissä olevalle ja hänen perheelleen. Munuaisensiirto parantaa merkittävästi elämänlaatua vapauttamalla saajansa kuormittavasta dialyysihoidosta, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Tälläkin hetkellä yli 500 ihmistä odottaa Suomessa uutta munuaista. Aivokuolleilta saaduista munuaisista on jatkuva pula. Kaikille ei löydy sopivaa siirrettä ajoissa.

– Munuaisensiirtojen tarve kasvaa, sillä dialyysihoitoa tarvitsevien määrä lisääntyy ja odotusajat siirtoon pidentyvät. Uutta munuaista kuolleelta luovuttajalta joutuu odottamaan keskimäärin kaksi vuotta. Elävän munuaisen luovutuksen lisääminen on yksi keino lyhentää siirtoa tarvitsevien odotusaikaa, sanoo dosentti, nefrologi Ilkka Helanterä.

Munuaisen luovutus on turvallinen toimenpide huolellisesti tutkitulle luovuttajalle. Ihminen pärjää hyvin myös yhdellä munuaisella. Jäljelle jäänyt munuainen pystyy parantamaan toimintaansa niin, että se vastaa usein lähes normaalia kahden munuaisen toimintaa.

– Munuaisensiirtoa tarvitseva saa elävältä luovuttajalta tutkitusti terveen munuaisen ja leikkaus voidaan tehdä ennalta suunniteltuna ajankohtana, jolloin vältytään pitkältä ja epävarmalta odotusajalta. Siirre alkaa toimia yleensä välittömästi ja sen ennuste on parempi, Helanterä jatkaa.

Munuaisen luovutuksen tulee aina perustua vapaaehtoisuuteen, eikä siihen saa liittyä minkäänlaista painostusta tai taloudellisen edun tavoittelua.