Pienempien lasten pelin tempo ei vielä ole yhtä korkea kuin nuorilla, ja se vähentää loukkaantumisten riskiä. Joskus vaikkapa jalkapallokentän kolhut ja törmäykset kuitenkin johtavat loukkaantumiseen.

Miten loukkaantumistilanteessa on toimittava? Ammattilainen kertoo:

1. Pysy rauhallisena

– Jos lapsi satuttaa itsensä kentällä, vanhemman tai muun tilanteessa apuun tulevan aikuisen on tärkeää pysyä itse rauhallisena. Ensin rauhoitetaan tilanne, jotta voidaan arvioida tapahtunutta, vammojen vakavuutta ja vaadittavia hoitotoimenpiteitä, sanoo fysioterapeutti Eduardo Rodriguez, joka työskentelee Gnistanin ja PPJ:n jalkapalloseurojen edustusjoukkueiden yhteistyöfysioterapeuttina Terveystalossa.

2. Huolehdi ensihoidosta: kohoasento ja kompressio

– Jos lapsen kipu on jalan alueella, tärkeintä on saada jalka nopeasti kohoasentoon turvotuksen ja kivun vähentämiseksi. Sen jälkeen vamma-alueen ympärille kannattaa sitoa tukisidos eli kompressio estämään turvotusta. Tähän voi käyttää ideaalisidettä tai apteekista saatavaa joustosidosta. Sitä pitäisi aina löytyä joukkueen huoltolaukusta.

3. Kylmän teho on liioiteltua

– Kylmästä ei ole turvotuksen hoidossa niin paljon hyötyä kuin aiemmin on ajateltu. Kylmästä voi kuitenkin saada hyvän lievityksen pahimpaan kipuun. Esimerkiksi vartti kylmähoitoa riittää. Liiallinen kylmähoito voi olla myös haitallista paranemisprosessin kannalta. On hyvä huolehtia, ettei kylmäpaketti ole suoraan iholla, Rodriguez muistuttaa.

4. Ole tarkkana päävammojen kanssa

– Jos lapsi tai nuori saa kovan iskun päähän, tilannetta on arvioitava erityisen tarkkaan, mielellään yhdessä lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Aina iskua ei edes ehdi kentän laidalta nähdä. Joskus aivotärähdys voi aiheutua myös pään retkahduksesta tai kovasta iskusta vartaloon, Rodriguez kertoo.

– Jos epäillään aivotärähdystä, lapsen tai nuoren ei pidä jatkaa pelaamista, vaikka hän itse sitä haluaisikin. Hoitoon tulee hakeutua, jos lapsi saa tapaturman jälkeen voimakkaita aivotärähdyksen oireita.

5. Hakeudu näissä tilanteissa lääkärille

– Lääkärille kannattaa lähteä näissä tilanteissa: jos jalalle ei pysty varaamaan lainkaan, jos kipu on kova tai jos niveltä ei pysty liikuttamaan normaalisti eli esimerkiksi polven koukistaminen tai suoristaminen sattuu. Myös voimakas verenvuoto tai murtumaan viittaava virheasento vaatii nopeaa ensiapua. Hae silloin apua ensiavusta.

Lasten ja nuorten yleisimpiä jalkapallovammoja ovat nilkan nyrjähdykset

–Pienempien lasten pelin tempo ei vielä ole yhtä korkea kuin nuorilla, ja se vähentää loukkaantumisten riskiä. Lapsilla yleisimpiä jalkapallovammoja ovat nilkan nyrjähdykset. Polven nivelsidevammat ja alaraajojen lihasrevähdykset ovat pienemmillä lapsilla selvästi harvinaisempia kuin nuorilla tai aikuisilla, Terveystalo Sportin fysioterapeutti Eduardo Rodriguez tietää.

Asiantuntijana: fysioterapeutti Eduardo Rodriguez, Terveystalo Sport