Lukija kysyy keskustelupalstalla apua ilmavaivoihinsa, jotka ovat häiritseviä.

-Piereskelen paljon, mutta varsinkin juuri silloin iskee kaikista pahimmat ilmavaivat kun ei saisi. Esimerkiksi sosiaalisissa tilanteissa. Ei auta olenko ollut syömättä vai syönyt mitä ikinä, väistämättäkin minua alkaa aina pierettää. Eikä mitään pientä vaan ihan järkyttävää mahan kuplimista. Jännitän ihan hirveästi, joten siitä varmaan osittain johtuu. Mutta en voi oikeasti mennä enää esimerkiksi kyläilemään minnekään tai mihinkään hetkeä pidemmäksi aikaa, kun se piereskely aina alkaa. Kuulostaa ehkä huvittavalta, mutta oikeasti tämä kyllä on pilannut elämäni.

Ilmavaivat voivat olla epämiellyttäviä, mutta on olemassa useita tapoja helpottaa niitä. Tässä muutamia keinoja:

  • Ruokavalio: Vältä ruokia, jotka voivat aiheuttaa kaasun muodostumista, kuten pavut, kaalit, sipulit, mausteiset ruoat ja hiilihapotetut juomat. Kokeile vähentää myös makeisten, kumin tai purukumin pureskelua.
  • Syöminen: Syö hitaasti ja pureskele ruokasi hyvin. Älä puhu ruokailun aikana. Jos syöt nopeasti ja puhut, saatat huomaamattasi niellä ilmaa ruokailun yhteydessä, ja se voi johtaa ilmavaivoihin.
  • Liikunta: Kävely tai kevyt liikunta ruokailun jälkeen voi auttaa ruoansulatusta ja lievittää ilmavaivoja. Myös asento, jossa olet selinmakuulla ja vedät polveasi rintakehääsi vasten.
  • Kuumavesipullo tai lämpö: Lämpö vatsan alueella voi auttaa rentouttamaan vatsalihaksia ja lievittämään ilmavaivoja. Voit käyttää esimerkiksi kuumavesipulloa tai lämpötyynyä.
  • Yrttiteet ja luontaistuotteet: Jotkut yrtit, kuten minttu, kamomilla, anis ja inkivääri, voivat auttaa rauhoittamaan ruoansulatusjärjestelmää ja lievittää ilmavaivoja. Voit kokeilla valmistaa yrttiteen näistä aineksista.
  • Lääkinnälliset tuotteet: Erilaiset dimetikoni-valmisteet voivat vähentää ilmavaivoja. Myös lääkehiiltä on käytetty ilmavaivoihin.

Jos ilmavaivat jatkuvat tai ovat erittäin hankalia, on hyvä keskustella asiasta lääkärin kanssa. He voivat arvioida tilannettasi tarkemmin ja tarjota sinulle sopivia hoitovaihtoehtoja. Kannattaa selvittää onko sinulla maitosokerin imeytymishäiriö eli laktoosi-intoleranssi tai jopa keliakia.

Suolistokaasujen takia pitää mennä lääkäriin, jos niihin liittyy jatkuvaa ripulia, verisiä ulosteita, kuumetta, tahatonta laihtumista ja heikkoa kuntoa. Lääkäriin on mentävä myös silloin, jos ilmavaivat alkavat äkillisesti ilman, että ruokavalioon on tehty merkittäviä muutoksia.

Ilmavaivat ei-ruumiillisesta syystä ovat toki mahdollisia, mutta tuolloin kannattaa keskittyä miettimään millä voisi helpottaa sosiaalisten tilanteiden aiheuttamaa epämukavuutta tai pelkoa. Siihenkin on hoitonsa ja tarvittaessa saatavissa myös lääkinnällistä apua.

Lähde: Prevention