Urheilutoimittajana ja urheilijana tunnettu Heidi Suomi on julkaissut kuvan rannalta auringonottopuuhista.

Heidin vatsan halkoo näyttävä arpi.

Näyttävä nainen ei arpeaan häpeä. Hän kertoo somessa arpensa syntymähistorian:

-Muistan, kun kurkkasin sairaalassa peiton alle ja ihmettelin, miksi mun vatsa on aukaistu, vaikka operaation piti olla vain tähystys. Hoitaja hämmentyi ja sanoi, että eikö mulle heräämössä oltu kerrottu, että tähystys ei riittänytkään. Tilanne oli ollut niin kriittinen, että vatsa jouduttiin avaamaan, ja usean tunnin ajan kestäneessä operaatiossa onneksi ammattitaitoinen hoitohenkilökunta lopulta sai mun vatsakalvontulehduksen kuriin. Hetkeä myöhemmin tehtynä leikkaus olisi voinut jo olla turha.

Kuolettava tila

Vatsakalvon tulehdus eli peritoniitti on vakava tila ja sen komplikaatiot voivat pahimmillaan hoitamattomina johtaa kuolemaan.

Peritoniitit jaotellaan primaarisiin ja sekundaarisiin. Sekundaariset ovat yleisempiä, ja niitä saattaa aiheuttaa esimerkiksi vatsaontelon sairaus. Primaarinen peritoniitti puhkeaa ilman, että taustalla on gastrointestinaalikanavan sairautta. Primaaristen peritoniittien esiintyvyys on pienempi, ja ne todetaankin useimmiten pienillä lapsilla tai huonokuntoisilla ikäihmisillä.

Primaarinen peritoniitti hoidetaan antibiooteilla taudinaiheuttajasta riippuen. Sekundaarinen peritoniitti on syytä hoitaa välittömästi, sillä edetessään se saattaa vioittaa maksaa ja munuaisia. Hoitomuotona on vatsaleikkaus ja vatsaontelun puhdistus. Myös antibioottihoito on tärkeää.

Tunnettuja peritoniitin uhreja ovat muiden muassa Harri Houdini.

Arpi ei hävetä

Kun Heidi Suomi makasi heräämössä ja katsoi suurta vekkiään, ja vatsa oli täynnä niittejä, hän tuumasi hoitajalle:

-Ei taida tämä tyttö enää kesäisin bikinejä käyttää. Hoitaja tokaisi samantien napakasti, että ilman muuta käytät biksuja, jos haluat. Arpi kertoo vain eletystä elämästä.

Heidi toteaa, ettei hänen arpensa edelleenkään kaunis ole, mutta silti osa häntä ja hänen historiaansa.

-Ja onneksi nimenomaan historiaa, koska nyt saan nauttia kesistä elossa ja terveenä. Ei itsestäänselvyys.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Henkilön Heidi Suomi (@heidisuomiofficial) jakama julkaisu