Punkit eivät ole enää vain rannikkoseutujen riesa – suojaudu!

0

Punkit eli puutiaiset aktivoituvat, kun vuorokauden keskilämpötila ylittää +5 astetta. Ne ovat siis jo jonkin aikaa olleet täällä! Punkit voivat levittää sekä viruksen aiheuttamaa puutiaisaivotulehdusta että borrelioosia. Harvinaisempaa puutiaisaivotulehdusta voi ennaltaehkäistä ja suojautua rokottautumalla, mutta yleisempää borrelioosia vastaan ei voi rokottautua.

Punkkien lisääntymisen myötä myös niiden levittämän vakavan sairauden, puutiaisaivotulehduksen, esiintyvyys on viime vuosina lisääntynyt. Vuonna 2015 todettuja tautitapauksia oli 67. Puutiaisaivokuumetta esiintyy Ahvenanmaan lisäksi myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Etelä-Karjalassa, Kokkolassa sekä Kuopion ja Varkauden seudulla.

-Niiden, jotka liikkuvat luonnossa riskialueilla, tulisi harkita ennaltaehkäisevää rokottautumista: esimerkiksi suunnistajat, purjehtijat, marjastajat, luettelee professori, infektiolääkäri Jarmo Oksi Turun Yliopistollisesta Keskussairaalasta.

-Puutiaisaivotulehduksen eteneminen on kaksivaiheinen. TBE-virustartunnan saaneelle kehittyy 1-2 viikon kuluttua flunssan kaltaisia oireita kuten lievää kuumetta, päänsärkyä ja lihassärkyä. Vaivat kestävät viikon verran, jonka jälkeen useimmat paranevat ja saavat elinikäisen immuniteetin. Noin kolmannekselle tartunnan saaneista ilmaantuu noin viikon kuluessa uusia oireita, kuten korkeaa kuumetta, päänsärkyä, niskan jäykkyyttä, pahoinvointia ja esimerkiksi sekavuutta tai muita aivotoiminnan häiriöitä. He tarvitsevat välitöntä sairaalahoitoa. Parantavaa lääkettä tai hoitoa puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa, vaan taudin hoito on oireenmukaista, Oksi jatkaa.

Kuopiossa aloittaa liikkuva rokotusklinikka

Kuopiossa starttaa tänä kesänä ensimmäistä kertaa liikkuva rokotusklinikka. Kyseessä on ilman ajanvarausta toimiva rokotebussi, jossa tarjotaan tietoa punkeista ja niiden levittämistä sairauksista. Rokotebussissa voi kartoittaa rokotustarpeensa sekä tarvittaessa rokottautua esimerkiksi puutiaisaivotulehdusta vastaan. Kaikki rokotuspaikkakunnat tarkkoine aikataulutietoineen löytyvät osoitteesta www.punkkiklinikka.fi.

Liikkuvan rokotusklinikan etuna on vaivattomuus ja nopeus verrattuna perinteiseen rokotusprosessiin, joka edellyttää lääkärissä ja apteekissa käyntiä.

-TBE-rokotteen saa rokotebussista helposti saapumalla paikalle aikataulun mukaisesti. Rokotetta ei tarvitse ostaa etukäteen, eikä rokottautuminen edellytä lääkärin vastaanottoa ennen tai jälkeen, kertoo Suomen Rokotepalvelun toimitusjohtaja Antti Aukia.

TBE:tä vastaan voi rokottautua myös terveyskeskuksessa, yksityisellä lääkäriasemalla tai työterveyshuollon kautta.

Jaa

Kommentoi