Munuais- ja maksaliiton järjestämää Maksaviikkoa vietetään 9.–13.5.2022. Teemaviikkoon liittyvän tiedotuksen ja lehtijuttujen yhteydessä Munuais- ja maksaliitto antoi suosituksen jättää luontaistuotteet kaupan hyllylle.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton toiminnanjohtaja Mika Rönkkö paheksuu ulostuloa.

Hänen ja liiton mukaan ravintolisiä tulisi nimenomaan ostaa suomalaisista kaupoista, jolloin oston yhteydessä kuluttaja voi saada neuvontaa, tuote on valvonnan piirissä ja tarpeen tullen myös helposti jäljitettävissä. Ulkomaalaisissa nettikaupoissa piilee Rönkön mukaan sen sijaan riski.

Niin ikään ruokavirasto toteaa ravintolisien ostamisesta nettisivuillaan, että ”ostamalla suomalaisesta kaupasta, luontaistuotekaupasta tai apteekista ravintolisiä, tiedät mihin ottaa yhteyttä, jos et ole tyytyväinen tuotteeseen. Tuntemattomalta taholta internetistä tai postimyynnistä ostaminen voi olla riski.”

Ravintolisien käyttö on hyvin yleistä. Joidenkin kyselytutkimuksien mukaan jopa 70-90 prosenttia suomalaisista on käyttänyt joskus ravintolisiä. Ravintolisiä käytetään pääasiassa tukemaan ravitsemusta (esimerkiksi D-vitamiini- ja kalaöljyvalmisteet) ja erilaisten pienten vaivojen itsehoitoon. 

Suomen markkinoilla on tuhansia ravintolisiä, joita myydään muun muassa terveyskaupoissa, päivittäistavarakaupoissa, apteekeissa ja verkkokaupoissa. Ravintolisien maahantuonti, valmistus ja vähittäiskauppa on kattavan elintarvikevalvonnan piirissä ja lainsäädäntö edellyttää, että markkinoilla olevat tuotteet ovat turvallisia, Rönkkö toteaa.

Kuluttajien näkökulmasta ravintolisiin liittyvät ongelmat ovat koskeneet pääsääntöisesti netin kautta ulkomailta tilattuja tuotteita.

Suomen Terveystuotekauppiaiden Liiton tiedossa ei ole yhtään vahvistettua tapausta, jossa suomalaisesta kaupasta ostettu laillisesti valmistettu ravintolisä olisi käyttöohjeen mukaisesti käytettynä aiheuttanut vaikkapa vakavan maksavaurion.

Terveystuotekauppiaiden liiton ohjeet:

  1. Osta ravintolisät Suomessa toimivasta kaupasta tai luotettavasta kotimaisesta verkkokaupasta, näin varmistut, että tuote on elintarvikevalvonnan piirissä, valmistettu laillisesti ja pakkausmerkinnät ovat suomen kielellä.
  2. Noudata annosteluohjetta ja lue pakkausmerkinnät. Näin varmistut, että ravintolisän käyttö on turvallista ja ei ole vaaraa liikasaannista.
  3. Osta ravintolisät alan ammatillisen koulutuksen saaneelta myyjältä ja osta ravintolisiä, jotka ovat valittu juuri sinun tarpeidesi mukaan.
  4. Älä osta ravintolisiä tuntemattomista ulkomaisista nettikaupoista. Ne eivät välttämättä ole viranomaisvalvonnan piirissä edes toimintamaassaan. Suomessa viranomaiset eivät pysty valvomaan ulkomaisia nettikauppoja. Ulkomailta tilatuissa tuotteissa ei juuri koskaan ole suomenkielisiä pakkausmerkintöjä, käyttöohjeita tai varoitusmerkintöjä.