Kaksi kolmasosaa suomalaisista kertoo ottavansa aurinkoa. Erityisesti nuoret naiset haluavat ruskettua. Melanooma onkin lisääntymään päin.

Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimuksessa paljastui, että asenteet aurinkoa kohtaan muuttuvat hitaasti: ihmiset kyllä tietävät, että UV-säteily lisää ihosyövän riskiä, mutta tieto ei muuta käyttäytymistä. Ruskettuminen, rentoutuminen ja auringon ottaminen ovat monille tärkeämpiä kuin mahdollinen terveyshaitta. Erityisen välinpitämättömiä riskejä kohtaan ovat nuoret.

Melanooma on nopeimmin yleistyvä syöpä ja se on Suomessa jo nyt yleinen myös nuorilla naisilla. Vuonna 2014 sairastui noin 700 miestä ja noin 670 naista melanoomaan. Melanooman tärkein riski on UV-säteily, ja riittävällä suojautumisella voitaisikin ehkäistä 90 prosenttia melanoomatapauksista. Perinnöllisyys vaikuttaa myös: herkästi palavilla, vaaleaihoisilla ihmisillä on suurempi riski sairastua kuin tummempi-ihoisella. Myös muiden ihosyöpien määrät kasvavat nopeasti.

Ulkotöissä kannattaa suojautua

-Ulkotyöt ovat myös erityinen riski, koska niissä oleskellaan ulkona helposti koko päivä, muistuttaa Syöpäjärjestöjen terveyden edistämisen ylilääkäri Eeva Ollila.

Petollisin sää onkin ehkä silloin kun aurinko paistaa, mutta ei ole kovin kuuma. UV-säteilyn voimakkuutta ei nimittäin voi aistia lämpönä. Lisäksi heti talven jälkeen iho on tottumaton säteilyyn ja palaa helposti.