Punkit eli puutiaiset ovat lisääntyneet Suomessa. Ilmiön myötä myös punkkien levittämän vakavan sairauden, puutiaisaivotulehduksen, esiintyvyys on lisääntynyt.

Viime vuonna todettuja tautitapauksia oli 67. Aikaisempina vuosina tapauksia on ollut keskimäärin 20-40.

TBE-viruksen (Tick-Borne Encephalitis) aiheuttamaan puutiaisaivotulehdukseen ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Tautia voi kuitenkin ennaltaehkäistä rokottautumalla.

Turussa tutkittiin

Turun yliopisto on tutkinut puutiaisten – etenkin taigapunkin – esiintymistä koko Suomen alueella. Kerätyistä puutiaisnäytteistä tutkitaan myös punkkien levittämien tautien, puutiaisaivotulehduksen ja borrelioosin, esiintyvyyttä. Yleisö lähetti tutkijoille tutkimustarkoitusta varten yli 6 600 kirjettä, jotka sisälsivät lähes 20 000 puutiaista.

-Kansalaiskeräyksen näytteistä yllättäen noin viidennes olikin aiemmin Suomessa harvinaiseksi luultua taigapunkkia. Tavallisten kansalaisten kannalta ei kuitenkaan liene käytännön merkitystä kumpi laji kotialueella elää – molemmat levittävät suunnilleen samoissa määrin borrelioosia ja TBE-virusta. Alustavien analyysien mukaan Borrelia-bakteereita kantaa 15-20 prosenttia ja TBE-virusta noin yksi prosentti puutiaisista, kertoo tutkija, filosofian maisteri Jani Sormunen Turun Yliopistosta.

Pahat seuraukset

Puutiaisaivotulehdus aiheuttaa pahimmillaan pysyviä neurologisia vaurioita, kuten muisti- ja tasapainohäiriöitä, päänsärkyä, kuulon heikkenemistä, keskittymisvaikeuksia tai halvauksia. Vuonna 2015 Suomessa todettiin kaksi taudin aiheuttamaa kuolemantapausta. Sairauteen ei ole olemassa lääkehoitoa, vaan hoito on lähinnä oireiden lievittämistä. Puutiaisaivotulehdusta vastaan voi suojautua rokottautumalla. Toinen punkkien puremasta välittyvä, yleisempi tauti on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta.

Asiantuntijat suosittelevat rokottautumista TBE-virusta vastaan niille, jotka liikkuvat tai asuvat pysyvästi riskialueilla – niin Suomessa kuin muualla Euroopassa.

-Myös lasten rokotuksista on syytä huolehtia, vaikka he saavat taudin usein lievempänä. Uusimman tutkimustiedon pohjalta on kuitenkin syytä epäillä, että lapsille saattaa jäädä puutiaisaivotulehduksen seurauksena pitkäkestoisia neurologisia oireita, kuten päänsärkyä tai oppimisen ja tunne-elämän häiriöitä, toteaa lastentautien dosentti, lasten hematologian erikoislääkäri Jukka Vakkila.

Saattaa myös olla, että TBE-tapauksia on enemmän kuin laboratoriotutkimuksin vahvistettuja, tilastoituja tapauksia. Tämä johtuu siitä, että kaikki tartunnan saaneet eivät sairasta taudin vakavimpia muotoja, eivätkä oireet vaadi lääkärissä käyntiä. Pienemmillä lapsilla oireita ei aina ole helppo liittää TBE-tautiin ja oikea diagnoosi voi jäädä tekemättä, hän jatkaa.