Sydänliiton puheenjohtaja ja sisäministeri Paula Risikko puhui Joensuun seudun mielenterveysseuran ja Pohjois-Karjalan sydänpiirin järjestämässä juhlasymposiumissa Joensuussa lauantaina.
Risikko toi esille, että perinteisten riskitekijöiden, kuten tupakoinnin ja kohonneen verenpaineen lisäksi mielen hyvinvointi vaikuttaa sydänterveyteen. Yksi Sydänliiton strategisista painopisteistä on mielen- ja sydänterveyden yhteyden näkyväksi tekeminen.
-Ihmisen hyvinvointi on kokonaisuus. Jo yli kymmenen vuotta sitten kansainvälisessä valtimotaudin vaaratekijöitä koskevassa tutkimuksessa havaittiin, että monet psykososiaaliset stressitekijät altistavat sydäninfarktille. Myös suomalaisten lastenlääkärien tekemässä pitkässä, vuosia jatkuneessa seurantatutkimuksessa on havaittu, että mielen pahoinvointi alkaa sairastuttaa verisuonia jo lapsuudessa, Risikko sanoo.
Risikko nosti esiin kansalaisjärjestöjen tärkeän roolin ihmisten pärjäämiselle.
Vertaistuen voima estää sairastunutta jäämästä sairautensa vangiksi. Vertaisten esimerkit sairaudesta selviytymisestä auttavat saavuttamaan myös mielen tasapainon, jolloin hoitoon sitoutuminen vahvistuu ja terveellisten elintapojen omaksuminen helpottuu. Kukaan ei saa jäädä sairautensa kanssa yksin, Risikko painotti.
Suomessa panostetaan matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin. Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:n avustamien järjestöjen matalan kynnyksen kohtaamispaikoissa on kävijöitä noin 630 000 vuositasolla ja käyntikertoja yli 3 miljoonaa vuodessa. Vertaistukiryhmiä puolestaan järjestettiin yli 20 000 kertaa ja niihin osallistuttiin yli 1 150 000 kertaa.
-Sairastuneen hyvinvoinnin kannalta on elintärkeää, että jatkossa esimerkiksi järjestöjen jo nykyisin tarjoama kuntoutus, vertaistuki ja sopeutumisvalmennus tulevat osaksi hoitopolkuja ja että mm. kaikkia SOTE-keskuksia velvoitetaan tarjoamaan sairastuneelle niitä juuri tälle parhaiten sopivassa muodossa.
Sydän- ja verisuonitaudit ovat suomalaisia kansantauteja. Vaikka kuolleisuus näihin tauteihin on vähentynyt merkittävästi viime vuosikymmeninä, edelleen sydänperäisiä kuolemia tapahtuu Suomessa noin 15 000 vuodessa. Sydänsairauksista yleisin, sepelvaltimotauti, aiheuttaa joka viidennen kuoleman. Sepelvaltimotaudin kanssa elää Suomessa arviolta 200 000 ihmistä.
ILMOITUS
Taatusti tutkittua, mutta nyt uudessa muodossa. Miksi kantaisit raskaita vesipulloja kotiin?