Yli puolet sairaalan ulkopuolisista sydänpysähdyksistä tapahtuu kotona.

Siksi kodin sydänturvallisuuteen on syytä kiinnittää huomiota.

Sydänturvallisessa taloyhtiössä asukkailla on elvytysosaamista sekä mahdollisuus saada sydäniskuri käyttöön alle viidessä minuutissa.

Koska noin 2,7 miljoonaa suomalaista asuu erilaisissa taloyhtiöissä, ovat niiden asukkaat, hallitusten jäsenet ja isännöitsijät keskeisiä toimijoita tekemään usean suomalaisen arjesta sydänturvallista.

Sydänliitto kannustaa taloyhtiöitä pohtimaan asukkaidensa sydänturvallisuutta ja ryhtymään toimeen sen parantamiseksi.

Miten taloyhtiöissä voidaan toimia sydänturvallisuuden parantamiseksi?

  • Esitä taloyhtiön hallitukselle julkinen kysymys: ”Onko taloyhtiömme sydänturvallinen?” Kysy asiaa esimerkiksi taloyhtiön ilmoitustaululle kiinnitettävällä viestillä, jolloin niin taloyhtiön hallitus kuin muut asukkaat tulevat asiasta tietoiseksi ja asiaan voidaan odottaa taloyhtiön hallituksen vastausta. 
  • Nosta sydänturvallisuus esille taloyhtiön kokouksessa.
  • Tarkista defi.fi-palvelusta tai 112 Suomi -sovelluksesta, missä taloyhtiötänne lähin sydäniskuri sijaitsee. Onko se etäisyydellä, josta se olisi sydänpysähdystilanteen sattuessa saatavilla käyttöön alle viidessä minuutissa?
  • Mikäli on, asukkaita kannattaa informoida lähimmän sydäniskurin sijainnista sekä sen käyttötarkoituksesta yhdessä elvytysohjeiden kanssa.
  • Mikäli ei, taloyhtiön on syytä harkita sydäniskurin hankintaa, viestiä sen hankinnasta ja käyttötarkoituksesta asukkaille sekä tarjota tietoa elvytyksestä.
  • Sydäniskuri maksaa noin 1 500–2 500 euroa, joten keskikokoisessa taloyhtiössä osakaskohtainen investointi voi jäädä alle sadan euron.