Syyhydiagoosit ovat lisääntyneet THL:n mukaan Suomessa viime vuosina. Tapauksia raportoitiin viime vuonna Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen perusterveydenhuollon avohoidon hoitoilmoitusjärjestelmään 37 190 kappaletta, mikä on 74 prosenttia enemmän kuin vuonna 2022.
Omalle kohdalle osuessaan syyhy voi olla sairaus, joka vie pitkäksi aikaa tummiin vesiin. Näin asiasta kertoo lukijamme Minna, 32:
-Meille syyhy tuli ilmeisesti lapsen päiväkodista. Minuun se iski meidän perheessä kauheimmin. Kutisin kuin mielipuoli, ja olin menettää järkeni, Minna muistelee.
Vaikka Minnan ja hänen lapsensa kahden hengen taloudessa tehtiin syyhysiivous aivan kuten piti ja lääkevoiteet uusittiin viikon päästä, syyhy ei ottanut lähteäkseen. Tarvittiin kolmaskin hoitokerta, ja senkin jälkeen Minnaa vielä syyhytti.
-Jouduin sellaiseen kierteeseen, että siinä oli vissiin myös psyykkistä mukana, en tiedä. Mutta kutitti ja kutitti. Sairaanhoitaja sitten määräsi kortisonivoidetta, joka hillitsi hommaa. Kaiken kaikkiaan katson että kurimusta kesti kuukauden päivät. Rahaakin lääkkeisiin meni, ja jouduimme käyttämään – siis minä – sisäistä lääkitystä.
Minna sanoo, että kokemuksesta jäi kammo.
-Olen myös hieman atooppinen ihminen. En tiedä vaikuttiko sekin tämän vaivan hirveyteen. En halua enää koskaan kokea tällaista.
Miltä syyhy sitten pahimmillaan näyttää? Tältä:
(kuva poistunut – voit katsoa toisen kuvan täältä)
HUS:in julkaisemat syyhyn hoitovinkit
- Kun epäilet syyhyä, voit hakea apteekista permetriinivoidetta ilman reseptiä.
- Hoito tulee toistaa noin viikon välein (toinen hoitokerta 7-10 vrk jälkeen), koska syyhylääkkeet tehoavat vain eläviin syyhypunkkeihin. Toinen hoitokerta tarvitaan vastakuoriutuneiden syyhypunkkien hoitamiseksi.
- Kaikki samassa taloudessa asuvat sekä läheisessä kanssakäymisessä olleet ihmiset kuten tyttö- ja poikaystävät tulee hoitaa samanaikaisesti, vaikka heillä ei olisikaan oireita.
- Permetriinivoide levitetään aikuisilla koko iholle, myös hiuspohjaan ja korviin, alle 3-vuotiaille lapsille myös kasvoihin. Voitele erityisen huolellisesti navan sisäalue, kynsien aluset, sormien ja varpaiden välit, taipeet, kainalot, ulkoiset sukuelimet ja nivuset.
- Käsien suojaksi laitetaan voiteen levittämisen jälkeen puuvillakäsineet ja wc-käynneillä käytetään niiden päällä kertakäyttöisiä muovikäsineitä. Jos kädet pestään 12 tunnin kuluessa käsittelystä, ne on voideltava uudestaan.
- Permetriinivoiteen tulisi vaikuttaa iholla vähintään 12-24 tuntia.
- Syyhyhoito on hyvä tehdä illalla. Seuraavana aamuna tai 24 tunnin kuluttua pestään kaikki petivaatteet, yöpuvut ja muut vaatteet, käydään suihkussa ja pestään sen jälkeen myös pyyhe.
- Rikkivaseliinia levitetään iholle kolmena perättäisenä iltana ja annetaan vaikuttaa 12-24 tuntia. Hoito toistetaan viikon kuluttua.Tee perusteellinen syyhysiivous
- Hoidon jälkeen tehdään perusteellinen syyhysiivous. Pelkkä lääkehoito ei riitä.
- Kaikkien samassa taloudessa asuvien viikon aikana käytössä olleet vaatteet, pyyhkeet, vuodevaatteet, petauspatjat, peitot ja tyynyt pestään vähintään 60 asteessa. Samoin kaikkien perheenjäsenten päähineet, käsineet, kaulahuivit, hunnut, hiusdonitsit ja -lenkit, vaatteet, vauvan aktiivisuusmatot, hyppykeinut ja kankaiset lelut jne.
- Sohvat, sohvatyynyt, päällystetyt tuolit, matot, istuinpehmusteet, auton penkit yms. tekstiilit imuroidaan huolellisesti ja mahdollisuuksien mukaan pestään tai otetaan pois käytöstä viikoksi. Imuroinnin jälkeen pölypussi vaihdetaan tai imurin säiliö puhdistetaan.
- Vaikeasti pestävät tekstiilit, kuten takit, kengät, peitot, paksut petauspatjat, lastenvaunut ja -rattaat, vauvan turvakaukalo tai -istuin, laukut, reput, harrastusvälineet ja terassipehmusteet poistetaan käytöstä viikoksi. Ne voi myös laittaa yöksi muovipussissa pakkaseen vähintään -18 asteeseen tai kahdeksi tunniksi 100-asteiseen saunaan, paloturvallisuus huomioiden.
- Uusperheissä tulee hoitaa lasten molemmat kodit yhtä aikaa.
Kotialbumi ja kuvituskuva