Tiedätkö sinä nokturiasta? Kärsitkö siitä?

Öisin virtsaamistarpeeseen heräävistä vain pieni osa etsii apua vaivaansa terveydenhuollosta, ilmenee Netlääkärin Onko sinulla tai läheiselläsi nokturia -verkkokyselystä. Yöaikaista tihentynyttä virtsaamistarvetta eli nokturiaa voitaisiin kuitenkin hoitaa.

Nokturia on usein vaiettu vaiva. Todellisuudessa se on hyvin yleistä ja siitä kärsivät sekä miehet että naiset. Se pahenee hitaasti vuosien kuluessa – yleensä 50:n ikävuoden jälkeen. Yli 75-vuotiaista monet käyvät vessassa jopa kolmesta viiteen kertaan yössä.

Yöllistä tihentynyttä virtsaamistarvetta eli nokturiaa ei monestikaan tunnisteta hoidettavaksi sairaudeksi, sillä useampi kuin joka toinen vastaaja totesi, ettei tiennyt nokturian olevan hoidettavissa.

Ei ole väistämätön ikääntymisen seuraus

Normaalisti ihminen virtsaa 3–5 kertaa vuorokaudessa. Kehon tulisi toimia öisin niin, että virtsa väkevöityy eikä tarvetta vessakäynnille synny.

Jos kuitenkin virtsaamistarvetta on yli kahdeksan kertaa vuorokaudessa tai virtsapakko herättää useammin kuin kerran yössä, on syytä epäillä nokturiaa. Yölliset heräämiset aiheuttavat usein päiväaikaista väsymystä ja lisäävät varsinkin vanhemmilla ihmisillä kaatumistapaturmien riskiä.

Yöllinen virtsaamistarve ei ole pakon sanelema ikääntymisen merkki, johon on vain sopeuduttava. Mikäli virtsaamistarve herättää öisin, kannattaa sen syy selvittää. Jos kyseessä on esimerkiksi polyuria eli liiallinen virtsaneritys öisin, eturauhasen hyvälaatuinen liikakasvu tai tulehdus, se voidaan hoitaa.

Nokturian hyvällä hoidolla yölliset wc-käynnit vähenevät. Häiriötön unijakso pitenee ja syvän unen ensimmäinen vaihe voi olla pidempi. Tällöin vireystaso on päivällä parempi.