Professori Miia Kivipelto ja professori Mai-Lis Hellénius ovat kirjoittaneet uutuuskirjan nimeltään Aivoterveys. Se antaa käytännön neuvoja siihen, miten omaa aivoterveyttä voi edistää ja pienentää riskiään sairastua muistisairauteen.

Teoksen kirjoittajat ovat alansa kaksi johtavaa tutkijaa.

Kirjassa kerrotaan muiden muassa niin kutsutusta FINGER-toimintamallista. Siihen kuuluu viisi ”sormea”: terveellinen ruokavalio, liikunta, aivojumppa, sosiaalinen aktiivisuus sekä sydän- ja verisuonitautien riskitekijöiden hallinta. Jäljempänä mainituilla riskitekijöillä tarkoitetaan sitä, että huolehditaan kolesterolista, verenpaineesta ja diabeteksesta.

Kirjan kirjoittajat tähdentävät, että huomioimalla nämä viisi asia voi edistää aivojen hyvinvointia, muistin toimintaa ja yleistä terveyttä. FINGER-toimintamalli sopii sekä terveille että henkilöille, joilla on jo todettu muistisairaus. Malli pohjaa kansainväliseen FINGER-tutkimukseen, joka osoitti ensimmäisenä maailmassa, että monipuolista elämäntapaohjelmaa noudattamalla voidaan parantaa ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja ja ehkäistä muistitoimintojen heikentymistä.

Tutkitun tiedon lisäksi kaksikon kirja tarjoaa käytännöllisiä elämäntapavinkkejä. Kirja sisältää myös 30 reseptiä, joiden avulla voi valmistaa herkullista ja terveellistä ruokaa.

Keitä?

Miia Kivipelto
toimii lääkärinä ja kliinisen geriatrian professorina Karoliinisessa instituutissa ja Itä-Suomen yliopistossa. Hän on myös FINGERS Brain Health -instituutin perustaja. Kivipelto on tehnyt tutkimustyötä jo yli 20 vuoden ajan ja hän on yksi alansa johtavista tutkijoista maailmassa. Kivipellolle on myönnetty lukuisia palkintoja uraauurtavasta tutkimustyöstä muistisairauksien parissa.

Mai-Lis Hellénius
toimii lääkärinä ja professorina Karoliinisessa instituutissa ja keskittyy tutkimuksissaan elintapoihin, erityisesti liikkumiseen ja ruokaan perustuvaan sydän- ja verisuonitautien ehkäisyyn. Hellénius on kirjoittanut lukuisia palkittuja kirjoja ja saanut kansallista ja kansainvälistä tunnustusta tutkimus- ja kansanterveystyöstään.