Vuoden 2022 synnytyksistä 35 prosenttia käynnistettiin. Osuus on ennakkotietojen mukaan suurempi kuin kertaakaan aikaisemmin tilastoinnin aikana.

Käynnistykset ovat yleisempiä ensisynnyttäjillä ja 40 vuotta täyttäneillä synnyttäjillä. Käynnistyksen todennäköisyys kasvaa myös äidin painoindeksin mukaan.

-Synnytyksen käynnistämiseen voivat johtaa monet syyt, mutta peruste on aina lääketieteellinen. Käynnistykseen turvaudutaan usein esimerkiksi, jos raskaus on yliaikainen tai raskauteen liittyy jokin riskitekijä tai komplikaatio, kertoo THL:n tutkimusprofessori Mika Gissler.

Synnytyksen käynnistäminen voi joskus olla tarpeen, jos raskauden jatkamisen riskit äidin ja sikiön kannalta ovat suuremmat kuin käynnistämiseen liittyvät riskit. Synnytyksen käynnistyksellä tähdätään alateitse tapahtuvaan synnytykseen, mutta joka kuudes käynnistetty synnytys johtaa keisarileikkaukseen.

Viidennes synnytyksistä päätyy keisarileikkaukseen

Kaikkiaan keisarileikkaukseen päädyttiin ennakkotietojen mukaan 19,6 prosentissa synnytyksistä. Osuus on sama kuin edellisvuonna, mutta merkittävästi korkeampi kuin 2000-luvun alussa. 

-Suomessa keisarileikkausten osuus on korkeampi kuin esimerkiksi Ruotsissa ja Norjassa. Tähän vaikuttanee mahdollisten synnytyskäytäntöerojen lisäksi muun muassa synnyttäjien korkeampi keski-ikä, Gissler toteaa.

Ennakkotietojen mukaan vuonna 2022 Suomessa syntyi 44 581 lasta, mikä on yli 9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2021. 

Synnytysten määrä kasvoi merkittävästi vuonna 2021, mikä selittynee koronaepidemian vaikutuksella. Vuonna 2022 synnytysten määrä väheni jälleen huomattavasti. Samanlainen kehitys on nähtävissä myös muissa Pohjoismaissa.

Lapsista 35 prosenttia syntyy Uudellamaalla

Kolmannes (35 %) lapsista Suomessa syntyi Uudellamaalla HYKSin, Hyvinkään ja Lohjan sairaaloissa (HUS:n sairaalat). Lapsista 28 prosenttia syntyi HYKS:n sairaaloissa Naistenklinikalla ja Jorvin sairaalassa.

Vuonna 2022 Suomessa oli 23 synnytyssairaalaa. Vuoden 2018 jälkeen ei ole lakkautettu yhtään synnytyssairaalaa. Kuudessa sairaalassa oli vuodessa alle tuhat synnytystä, mikä on STM:n vuonna 2015 asettama raja synnytystoiminnalle. Tätä pienemmät synnytyssairaalat tarvitsevat STM:n poikkeusluvan toiminnan jatkamiseen. Määräys ei koske Ahvenanmaata, joka hoitaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa itsenäisesti.

Synnytysten määrä väheni vuonna 2022 kaikissa sairaaloissa.