Itselle sopimattoman ravinnon vaikutukset tuntuvat koko kropassa. Ravitsemus on kuitenkin avainasemassa myös ongelmien ratkaisemisessa – joskus se on jopa ainoa hoitomuoto.
Erilaisten ruokavalioiden kirjo on nykyään laajempi kuin koskaan, ja ruokailuun panostetaan yhä enemmän. Syömisen perusasiat ovat silti monella hukassa. Moni kärsii turhaan vaivoista, joihin löytyisi vastaus lautaselta.
Ravitsemus on suoraan yhteydessä suoliston terveyteen; esimerkiksi keliakia on sairaus, jonka ainoa hoito on ruokavalio. Ruokavalio näyttelee suurta roolia myös keskivartalolihavuuteen linkittyvän rasvamaksan suitsimisessa.
– Rasvamaksapotilailla kertyy usein rasvaa vatsaonteloon ja sisäelimiin, kuten maksaan. Tämän seurauksena maksasoluja voi tulehtua ja jopa tuhoutua, maksa-arvot nousevat ja maksaan saattaa muodostua sidekudosta. Pahimmillaan tuloksena voi olla jopa maksakirroosi. Pitkälle edenneessä tilanteessa voi olla maksan vajaatoimintaa, hyvin pieni osa voi tarvita maksansiirtoa. Tällainen tilanne ennaltaehkäistään parhaiten elintapamuutoksilla, kertoo gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova Terveystalosta.
Rasvamaksa on usein osa metabolista oireyhtymää, johon liittyy myös kohonnut riski verenpainetautiin, diabetekseen, korkeaan kolesteroliin, sepelvaltimotautiin ja refluksitautiin. Tämän kokonaisuuden hoidossa ruokavaliolla on iso merkitys, sillä painonhallinnasta hyötyvät kaikki osa-alueet.
– Liikunta on hyvä tapa pitää yllä tavoitepainoa, mutta painonhallinnassa keskiössä on nimenomaan dieetti, Koivurova painottaa.
Refluksitauti aisoihin ruokaremontilla
Joka kolmas suomalainen sairastaa refluksitautia. Useiden suolistosairauksien tapaan myös sen hoidossa korostuvat elämäntapa- ja ruokavalio-ohjeet. Mikäli refluksitauti on muodostunut painonnousun tuloksena, voivat ruokavalion korjaaminen ja painonpudotus viedä taudin kokonaan mennessään. Ruokavalion suunnittelu on joka tapauksessa tärkeää oireiden kurissa pitämiseksi.
Tietyt ruoka-aineet aiheuttavat refluksioireita, kuten närästystä, kahdella tavalla: joko aiheuttaen ärsytystä ruokatorvessa muuttaen vatsansisällön pH-arvoa matalammaksi tai rentouttaen ruokatorven alasulkijan mahdollistaen happaman aineksen nousun ylös ruokatorveen.
– Ruokatorvea ärsyttäviä aineita ovat esimerkiksi kahvi, alkoholi, sitrushedelmät, paprika, valkosipuli, sipuli, omena ja tomaatti. Rasvaiset aineet, kuten suklaa, lohi ja pizza puolestaan avaavat ruokatorven alasulkijan, Koivurova listaa.
– Nautitun ruoan määrällä on paljon vaikutusta oireiden vahvuuteen. Mitä enemmän syöt kerralla, sitä pahemmin voit oirehtia.
Sappikivipotilailla kiusaa aiheuttavat usein rasvaisen ruoan lisäksi paistetut ja grillatut ruoat.
Terveellinen ruokavalio, ongelmaton vatsa?
Jos suolen toiminta mietityttää, kannattaa kurkistaa omaan jääkaappiin. Ummetuksesta kärsivien tulisi välttää esimerkiksi runsasta teenjuontia, banaania ja juustoja. Vatsaa löysyttäviin ruoka-aineisiin puolestaan lukeutuvat keinomakeutusaineet, luumu ja ksylitoli. Yksilölliset erot ovat kuitenkin suuria, eivätkä kaikki ruoat toimi samoin jokaisen kohdalla.
Yksi yleisimmistä ruoansulatusvaivoista on laktoosi-intoleranssi, josta kärsii noin viidennes pohjoismaalaisista. Maailmanlaajuisesti sitä potevien määrä on jopa 90 % luokkaa. Kun elimistö ei pysty pilkkomaan maitosokeria, muodostuu suolikaasuja ja suolen sisältöä löysyttäviä tekijöitä, mikä tuntuu vatsan oireiluna.
Keliakiassa oireiden taustalla on puolestaan vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni. Gluteeni aiheuttaa osalle ihmisistä ohutsuolen alkuosapainotteisen tulehduksen, joka heikentää ravintoaineiden, vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä.
Ruokavalioon kiinnitetään erityistä huomiota myös haavaisen paksusuolen, Crohnin taudin ja ärtyvän suolen hoidossa.
– Ruokavalio ei juurikaan rauhoita tulehdusta, mutta se voi vähentää oireita merkittävästi. Usein jo vehnän, ohran ja rukiin korvaaminen kauralla helpottaa oloa. Lisäksi rajoitetaan keinomakeutusaineita, mausteista ja rasvaista ruokaa sekä keittämättömiä juureksia, kuten porkkana- ja lantturaasteita.
Kannattaa muistaa, etteivät ruokien epäterveellisyys ja niiden aiheuttamat vaivat aina kulje käsi kädessä. Myös terveelliset ruoka-aineet aiheuttavat vatsa-oireita.
– Ruis on kaikista terveellisin kuitu – ja usein eniten oireita aiheuttava. Refluksioireita aiheuttavat yhtä lailla hyvät rasvat, kuten lohi. Kasviksetkin ovat terveellisiä, mutta erityisesti raakana ne aiheuttavat osalle vatsan turvotusta. Terveellinen ruokavalio ei siis aina takaa ongelmatonta vatsaa! Koivurova muistuttaa.
Asiantuntija: gastroenterologian ja sisätautien erikoislääkäri Olli-Pekka Koivurova, Terveystalo
Juttu on julkaistu sivustolla aiemmin, vuonna 2016