PERHE Ruoan kallistuminen tuntuu myös lapsiperheissä, joissa ruokaa pitää olla tarjolla usein ja monipuolisesti. Mitä syötävää sitä keksisi lasten kurniviin vatsoihin, nopeasti ja edullisesti? Vanhemmat haluavat tarjota lapsille terveellistä ruokaa, mutta myös sellaista, että jaksaa leikkiä, oppia ja harrastaa. Tässä arkea helpottavia ja taloudellisia vinkkejä.

Kokkaa paljon kerrallaan ja laske rimaa

-Kun kokkaat, kokkaa isosti, vinkkaa Sydänliiton ravitsemusasiantuntija Anna Kara.

Tee lasagnea, pastakastiketta tai sosekeittoa tupla- tai triplamäärä, ja laita osa ruoasta pakastimeen. Pakastetun ruoan hienous piilee siinä, että sitä voivat sulattaa myös lapset itse.

Perunoita ja pastaa kannattaa kerralla keittää reilu kattilallinen, jolloin samalla tulee valmistaneeksi pääraaka-aineen esimerkiksi seuraavan päivän pyttipannuun tai ruokaisaan salaattiin. Kun ruokaa löytyy aina valmiina, myös impulsiivisten ja suunnittelemattomien kauppareissujen tarve pienenee.

Myös hyvän aterian määritelmää kannattaa miettiä uudestaan. Pyri siihen, että aterialla on kasviksia, jotain proteiinipitoista ja jotain hiilihydraattipitoista. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että aterialla on porkkanaa, täysjyväpastaa ja raejuustoa. Tai leipää, kalapuikkoja leivän väliin ja kylkeen kurkkuviipaleita.

Helposti terveellistä

Entäpä miten taata ruoan terveellisyys ja monipuolisuus kiireen keskellä? Kara huomauttaa, että jo muutamalla yksinkertaisella asialla voi vaikuttaa koko perheen ruoan terveellisyyteen.

Kasvikset. Pyri siihen, että joka aterialla on jotain kasvista. Satokautenaan kasvikset ovat paitsi maukkaimmillaan myös edullisimmillaan. Perunat, porkkanat, kurkku, tomaatit, marjat, omenat ja luumut ovat nyt parhaimmillaan. Monimutkaisten salaattien ja tuntien kokkailun sijaan kannattaa panostaa erilaisiin lohkottuihin kasviksiin. Lohkotut erilaiset kasvikset ovat myös mainio välipala kotiin tulevalle koululaiselle: pahin nälkä taittuu ja kasviksia tulee syötyä kuin huomaamatta.

Sydänmerkki. Toinen helppo keino terveellisempiin valintoihin on Sydänmerkki. Sydänmerkki-tuotteet ovat aina omassa tuoteryhmässään terveellinen vaihtoehto ja näin pienillä valinnoilla voi vaikuttaa koko perheen ruoan ravitsemuslaatuun. Valitse siis kaupassa sydänmerkki-leipä, -jogurtti tai murot.

Löydät helposti erilaiset Sydänmerkki-tuotteet Sydänmerkin tuotehausta: sydanmerkki.fi/tuotteet

Osta valmista

Arkiruokailussa vain itsetehty on hyvää –myytti kannattaa rikkoa. Kauppojen valmisruoissa ja puolivalmisteissa on paljon loistavia ja huokeita vaihtoehtoja. Tässä suosikkeja:

  • Purkkihernekeitto. Arjen pelastaja, terveellinen ja tavallisesti lasten mieleen. Halpa. Jos jossain kannattaa oikaista, niin tässä.
  • Kalapuikot ja pinaattiletut. Helppo ja nopea, yleensä suosittua lasten parissa. Kaikenlaisia pihvejä ja puikkoja täydentävät kasvislohkot ja tarvittaessa peruna, pasta tai leipä.
  • Tortillalätty. Lätty itsessään ei ole järin ravitsevaa ruokaa, mutta sen sisälle voi pistää melkein mitä tahansa: kasviksia, tuoreita tai kypsennettyjä, puikkoja, pihvejä, pyöryköitä, edellisen päivän kastikkeenjämät samoin kuin juustonkannikat. Kokeile myös kuumentaa tortilla pannulla, laita täytteet sisään ja toinen lätty kanneksi.
  • Muista myös tämä! Yhdessä syöminen on arvokasta. Vaikka joskus vanhemmista tuntuu vaikealta saada koko perhe yhtä aikaa ruokapöydän ääreen, siihen kannattaa pyrkiä mahdollisimman usein. Pöydän ääressä kohdataan ja luodaan yhteenkuuluvaisuuden tunnetta. Pyri rakentamaan mieluummin rentoa tunnelmaa haarukallisten laskemisen sijaan. Myönteinen ilmapiiri syntyy kehuista, kannustamisesta ja hyvistä kysymyksistä. Mikä on ollut sinun päivässäsi parasta?