Kevät houkuttelee punkit esiin. Pusikoissa ja heinikoissa viihtyvät punkit levittävät kahta tautia: borrelioosia ja puutiaisaivokuumetta. Oikein ajoitetut rokotukset ja peittävä pukeutuminen ovat paras suoja punkkitauteja vastaan.

Punkki ei ole enää vain rannikkoalueiden vitsaus, vaan sen levinneisyysalue ulottuu Suomessa koko ajan pohjoisemmaksi. Punkkien levittämää puutiaisaivokuumetta esiintyy rajatummilla alueilla, erityisesti Turun saaristossa ja Ahvenanmaalla, mutta sitä on havaittu myös rannikkoalueilla aina Kemiä myöten ja Kaakkois-Suomessa.

– TBE-viruksen aiheuttamasta aivokuumeesta voi jäädä elämänlaatua alentavia, pysyviä keskushermostollisia jälkioireita. TBE-virus tarttuu punkin syljestä muutamassa minuutissa jo pureman alkuvaiheessa. Punkit levittävät myös borrelioosia eli Lymen tautia, joka on eri sairaus kuin puutiaisaivotulehdus, kertoo Terveystalon yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen.

Milloin on paras aika ottaa rokote?

Puutiaisaivokuumetta esiintyy Suomen lisäksi myös muun muassa Baltian maissa, Sveitsissä ja Etelä-Saksassa, joten suositeltavat rokotteet tulee tarkistaa myös ennen mahdollisia ulkomaanmatkoja.

– Puutiaisaivokuumetapausten määrä on viime vuosien aikana hitaasti noussut, joskin määrä tuntuu vaihtelevan parin kolmen vuoden sykleissä. Puutiaisaivokuumeelta suojaava rokote annetaan kolmessa osassa. Ensimmäinen rokote kannattaa ottaa jo varhain keväällä, ennen kuin punkit lähtevät liikkeelle, sillä suojan kehittyminen vie noin kuukauden.

Toinen rokote annetaan kuukauden tai kahden kuluttua ensimmäisestä. Jos suojaa tarvitaan nopeasti, toinen annos voidaan antaa jo kahden viikon kuluttua ensimmäisestä. Mikäli rokotteen on ottanut edellisenä kesänä, nyt annettavasta tehosterokotteesta saa suojan kolmeksi vuodeksi.

Jos punkki puraisee, tarkkaile puremakohtaa

Punkin pureman tunnistaminen ja oikea-aikainen hoitaminen on ensiarvoisen tärkeää, sillä punkkirokote ei suojaa punkkien levittämältä borrelioosilta. Borrelioosin ehkäisyssä tärkeää on peittävä pukeutuminen ja oman kehon sekä kotieläinten tarkastaminen punkkien varalta päivittäin.

Punkki tulee aina poistaa mahdollisimman nopeasti siihen tarkoitetuilla punkkipinseteillä. Punkki imee ihmisestä tai kotieläimestä verta useita tunteja, joten se jää harvoin huomaamatta. Mitä pikemmin punkin löytää ja poistaa, sitä epätodennäköisemmin punkki ehtii tartuttaa tauteja.

– Puremakohtaa on hyvä tarkkailla vielä muutaman viikon ajan pureman jälkeen. Jos ihossa näkyy vielä viikon kuluttua puremasta läpimitaltaan yli 5 sentin ihottuma punkinpureman kohdalla tai puremakohtaan ilmestyy kasvavia ihottumia vielä muutaman viikon kuluttua puremasta, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin. Borrelioosi paranee antibiooteilla parhaiten, kun purema hoidetaan heti alkuvaiheessa, Halonen muistuttaa.

Hoitamattomana borrelioosi jatkuu ja muuttaa muotoaan. Taudin myöhäisvaihe ilmenee eri tavoin, esimerkiksi nivel- ja hermokipuina.

Näin suojaudut punkeilta

  • Hoida punkkirokotus kuntoon ajoissa, mieluiten jo varhain keväällä ennen punkkikauden käynnistymistä.
  • Punkkikauden ollessa käynnissä tutki itsesi ja lemmikkieläimesi päivittäin.
  • Älä päästä lemmikkieläimiä sänkyysi.
  • Pidä punkkipinsetit mukana kesäreissuilla.
  • Käytä maastossa kumisaappaita.
  • Pukeudu maastossa pitkälahkeisiin housuihin. Vaaleista vaatteista punkin erottaa helpommin.

Edit: 16.5.2023 vaihdettu kuva